Статии

Мерки за възстановяване на лозята след градушка

2014-06-14 

В зависимост от интензивността на градушките и продължителността им те причиняват от слаби повреди и разкъсване на листата, лето­растите и гроздовете на лозите до пълното им унищожаване и нараня­ване на дървесината.

Ако градушката е паднала до 10-15 юни, лозите могат да се възстановят до известна степен чрез извършване на зелена резитба. В такъв случай плодните пръчки се изрязват, и по раменете и кордоните се оставят че­пове с по 2 очи от най-ниско разположените леторасти. От пъпките на зелените чепове се развиват нови леторасти, които ще се използват при резитбата следващата година.

Ако са запазени отделни гроздове и част от листата, резитба на зелено не се прави. Такава резитба не се прави на битите от град лозя през юли и август.

Битите от градушка лозя силно се нападат от причинителя на бялото гниене и на бак­териалния рак. Веднага след градушка лозето трябва да се напръскат с фунгицидите: Бордолезов разтвор 2-3%, с Тирам 80 ВГ – 0,3%, Кап­тан 50ВП – 0,3% или други медсъдържащи препарати (Шампион, Дитан, Купроцин супер и др.). Ако лозите се напръскат след 12-18 часа ефектът е 75%, след 18-21 часа – 50% и до 24 часа незначителен. След 24 часа третирането няма ефект, тъй като заразяването е извършено. За опазване на новите листа от маната се пръска до към  20-25 септември.

Отлично действие за възстановяване на лозята, бити от градушка, има биостимулаторът  Амалгерол (листен тор, подходящ и за биоземеделие), предлаган от ХЕМИНОВА и дистрибутиран от  фирма „МЕДИ плюс Р”. Опитът на много лозари в страната, третирали с Амалгерол засегнатите от градушка лозя,  показва, че продуктът прониква бързо в тъканите, подобрява фотосинтезата, възстановява жизнеността и има допълнително предпазващо действие срещу вторична зараза от болести по лозата.

 

(ПЗ)