Статии

Късни тиквички като втора култура в съсипаните от пороите градини

2014-06-21 

Късните тиквички се отглеждат чрез директна сеитба на полето. Използват се площи, освободени от зелен грах, зелен фасул, ранни картофи. След пороите, градушките и наводненията късните тиквички са подходящи за отглеждане на мястото на унищожените посеви от зеленчукови кулнури.

Важно условие при лятното отглеждане на тиквичките е осигуряването на достатъчно влага. За късното производство от българските сортове най-подходящи са Изобилна и Бисерна.

От чуждите сортове има богато разнообразие: по отношение цвета на кората от светлозелени до тъмно зелени и според формата на плода - удължено елепсовидни, кръгли и т.н. патисони.

 

Подготовка на площта

След прибиране на основната култура, площта, където ще се отглеждат тиквичките, се почиства от растителните остатъци. Почвата се изорава на дълбочина 20-25 cm и се фрезува. Почвената повърхност се профилира на високи лехи, на разстояние 160 cm. С основната обработка се внасят по 30-40 kg двоен суперфосфат и 12-15 kg калиев сулфат. Азотният тор, в количество от 20 до 40 kg на декар амониев нитрат, се внася през вегетацията.

Сеитба

Сеитбата на семената се извършва в периода от 5 до 10 юли. Може и по-рано - 15-25 юни. Семената се засяват на гнезда - по 2 - 3 в гнездо, на разстояния 100-200 см между редовете и 60 см между гнездата. За 100 кв. м са нужни около 500 грама семена.

Ако почвата е много суха, се извършва предсеитбена поливка. След сеитбата, в случай, че времето се задържи сухо, за да се ускори поникването на семената е желателно да се извърши отново поливане.

Грижи през вегетацията

След поникване на семената и образуване на втори същински лист, растенията се прореждат, като се оставя само по едно растение в гнездо. Прореждането се съчетава с първото окопаване и едновременно торене. Внасят се по 15-20 kg амониев нитрат на декар. Второто подхранване се извършва в началото на беритбения период, с още 15-20 kg тор.

През вегетацията посевът се полива редовно всяка седмица, а при сухо време и два пъти в седмицата. Извършват се няколко окопавания със загърляне на растенията. Растенията се оставят свободно да се стелят по почвената повърхност. Окопаванята са възможни до момента, когато стелещите се стъбла изцяло обхванат лехите.

 

 

Как да се опази посевът с тиквички от опасните болести, които нападат културата и неприятелите – четете в бр. 7/юли 2014 г. на сп. «Практично земеделие», който ще излезе на вестникарския пазар на 2-ри юли т. г.