Статии

На открит полски ден в с. Тръстиково бяха представени рапични хибриди Пионер, обещаващи добиви от над 400 кг/дка

2014-07-17 

Високите добиви и качествената продукция са реалност за земеделските производители, предпочели селекцията на рапични хибриди на Пионер. На проведения от компанията полски ден в село Тръстиково, Бургаско, беше показано нагледно първокласното представяне на културата и отличния й потенциал, месец преди жътвата. Самият домакин на събитието, Желязко Драгов, предвижда добив от над 400 кг/дка от полетата си, засети с хибриди на Пионер по Clearfield®технология.Производителят обясни, че за правилния подбор на хибрдите и технологията е получил съдействие от регионалния представител на фирмата - Пенчо Янев. „Рапицата поникна нормално, всичко беше извършено навреме и по необходимите технологични изисквания“, сподели още той.

Основните хибриди от продуктовата листа на Пионер, които имаха възможност да видят земеделците в Тръстиково, бяха РХ111CL, РТ228CL, РХ100CL, РТ200CL, PR44D06, PR46W14.

Нискостъбленият РХ111CL е МAXIMUS® хибрид от ново поколение, подходящ за Clearfield® технология за контрол на плевелите. Като част от най-новата селекция на Пионер, хибридът без съмнение е многообещаващ – с качества за високи добиви, устойчивост на полягане и отлична устойчивост на разпукване на шушулките, плод на най-новите тенденции в селекцията на рапица.

РТ228CL е ранен с бързо изпускане на влагата и възможност за ранно прибиране. Отличава се с високо маслено съдържание, отлична зимоустойчивост и много добра устойчивост на полягане.

Шампионът PR44D06 е сред най-стабилните MAXIMUS®хибриди, идеален за фермери, търсещи висока толерантност към болести – толерантен на фома и синя китка, с високи добиви и ранно прибиране на реколтата. Наред с изброените характеристики е и с високо маслено съдържание. С тези качества хибридът печели репутация на един от най-устойчивите и предпочитани в листата на Пионер.

С много добра стабилност при добивите, дори и в случай на лимитирани валежи, е среднозрелият PR46W14. Като най-продаван от селекцията на Пионер, хибридът поддържа високо маслено съдържание и отлични качествени показатели на зърното.

РХ100CL и РТ200CL хибриди са по Clearfield® технология и са добре известни на българските производители на рапица. И двата хибрида вече няколко години се реализират успешно на пазара.

Свидетелство за пригодността на рапичните хибриди на Пионер към различните метеорологични условия са отличните отзиви и поддържания интерес на земеделските производители не само в България. В много европейски страни рапиците на Пионер са сред най-търсените и водещите по пазарен дял.

 

„Климатичните условия създадоха проблеми тази година, но използвахме фунгициди, направихме балансирано торене и мисля, че ще постигнем много добри резултати. Очаквам добив над 400 кг/дка.“ Това сподели Симеон Стойков, който бе един от участниците в проведения полски ден в Тръстиково. Земеделският производител се доверява на портфолиото на Пионер вече 5 години за своите 6 500 дка в село Деветак, обл. Бургас. През есента на миналата година заложил на конвенционалната технология. Следващата година ще пробвахибридите на Пионер по Clearfield®технология, заради самосевките от други култури.