Статии

В сезона - СОЛАРИЗАЦИЯ НА ПОЧВАТА

2014-07-26 

1. В оранжериите

Времето през горещите месеци юли и август е най-подходящо за соларизация на почвата в стоманено-стъклените и полиетиленовите оранжерии. Това ще рече обеззаразяване с помощта на слънчевите лъчи срещу почвените патогени, натрупали се там, поради невъзможността от сеитбообръщение в тези съоръжения.

Почвените патогени са причинители на редица икономически опасни болести по зеленчуковите култури - фузарийно увяхване, вертицилийто увяхване, фузарийно кореново гниене, базично гниене, вкорковяване на корените и т.н.

Соларизацията или слънчевото обеззаразяване е евтин, лесно изпълним и екологосъобразен метод, който може да замени до голяма степен химическите средства за обеззаразяване, които са скъпи и може да има отрицателни последствия от тях.

Ефектът от соларизацията може да бъде много добър, ако се спазят няколко условия: да се съберат и изнесат навън от оранжерията всички растителни остатъци; почвата да се обработи много добре до рохкаво състояние без едри буци, като една седмица преди соларзацията тя се навлажни и поддържа пределна полска влагоемност - 65-75% (ППВ) (практически влажността на почвата може да се определи, като се стисне в ръка да не се разпада или да става на буца кал). Торенето с оборски тор се извършва преди соларизацията, за да се унищожат внесените с него фитопатогенни гъби и неприятели.  Така подготвена, почвата се навлажнява отново и се покрива плътно с тъмно или прозрачно фолио за 50-60 дни.  Всяка седмица се извършва поливка, за да се поддържа необходимата влажност.

Слънчевите лъчи загряват силно почвата през най-топлите часове на деня и намиращите се в нея причинители на болести, нематоди, неприятели и плевели загиват. Влагата и добре обработената почва спомагат за равномерното разпределение на топлината в  повърхния почвен слой, където се намират вредните организми. Ако температурата в почвата достигне 40°С в продължение на няколко дни, а в повърхностния слой се задържи около 60С, обеззаразяването на почвата е успешно. При правилно проведена соларизация почвеният слой се обеззаразява на дълбочина 20 см.

 

2. В зеленчуковата градината и на полето

В биологичното производство използването на почвени обеззаразители с химически произход е забранено. Прилагането и на хербициди, за борба с плевелите е редуцирано до минимум. Ето защо технолозите препоръчват и на открити площи да се извършваа соларизация с цел унищожаване на патогени, нематоди и плевели по естествен начин.

Соларизацията на почвата на открито не се отличава много от метода, използван в оранжериите. И тук се използва бяло или черно полиетиленово фолио, с което се покрива определената площ, за да се акумулира топлина. Преди това почвата добре се обработва, като влагането на мулч и органичен тор става преди покриването с платно. Пак преди покриването площта се полива, като то може да продължи с часове, докато почвата се накисне добре. Соларизацията на открито се прави през месеците юли и август. Продължителността на покриването с фолио трябва да продължи не по-малко от 6 седмици.

Температурата в почвата се повишава до такава степен, че е в състояние да унищожи заразата и кълняемостта на плевелите. В борбата с плевелите чрез соларизация се избягва и една друга опасност – част от плевелите привикват към активното вещество на хербицидите и на практика те стават по-малко ефикасни. По информация на ФАО (Организацията за прехрана към ООН) в САЩ има 13 вида плевели невъзприемчиви към глифозат – най-често използвания хербицид.

Една особеност - когато се покриват с фолио градински лехи,  трябва да се знае, че ширината на лехата трябва да е над 60 см, за да се ограничи загуба на топлина по краищата. Крайщата на фолиото се притискат с пръст много плътно.

Ако по време на процеса върху фолиото се натрупат отпадъци или дъждовна вода, те веднага се отстраняват, за да не блокират слънчевите лъчи.

След премахване на фолиото веднага може да се пристъпи към сеитба или засаждане на разсади. Тъй като при соларизацията заедно с вредните организми е унищожила и полезната микрофлора, добавянето на чист компост ще подпомогне връщането на полезните бактерии в почвата.

 

Снимка: http://www.starrfarms.net/