Растителна защита, торове, семена

Сребърните наночастици – героят в земеделието на XXI век

2017-04-17 

Нанотехнологиите добиват все по-голяма популярност в редица области – в биологията, медицината, фармацията и в земеделието. Те имат широко приложение в различни сфери от живота ни, а към днешна дата са особени популярни и в земеделието. Немската компания B+H Solutions разработва и патентова торове по изцяло нова и революционна за земеделието технология. Тук фокусът е насочен към наносреброто.

Среброто е спътник на човека в неговата история от 6000 години. Още от древността е известно със своите антисептични и антимикробни свойства и силно действие срещу болести, гъбни патогени и инфекции. В началото на 80-те години на XX век това е научно доказано.

Среброто убива повече от 650 болестотворни вида бактерии, гъбички, плесени и вируси. Принципът на неговото действие е, че буквално ги задушава, като блокира дишането на едноклетъчните патогени и спира размножаването им. Интересното тук е, че към сребърните частици не се развива резистентност, както към повечето антимикробни и противогъбични препарати. Среброто ликвидира популацията на различни бактерии. По специфичен начин атакува определени ензими на патогенните микроорганизми и блокира вирусите. Няма противопоказания и почти не може да се предозира с употребата му.

Интересното е, че ниските концентрации на сребро се оказват много по-ефективни от по-високите. Оттук произтича и голямата популярност на наночастиците и внедряването на нанотехнологиите в много сфери на живота ни в днешни дни. Колкото по-малки са частиците на среброто, толкова по-лесно и по-бързо проникват през клетъчната мембрана на клетката и убиват бактериите. Доказано е, че бактерицидните свойства на среброто (Ag) и медта (Cu) са най-високи. Стафилококите, например, умират за 2 дни при третиране със сребро, за 3 дни – с мед, и за 9 – със злато.

Начинът и степента на действие на среброто зависят от размера на частиците. Благодарение на нанотехнологиите, размерът на частиците е сведен до изключително малки размери, което ги прави високо ефективни за приложение и в земеделието. Размерът им в продукта „АгроАргентум“ е 10 nm в диаметър. Немската компания „B+HSolutions”притежава патент за разработването на торове на базата на наночастици, които са много ефективни при борба с гъбни патогени, плесени и бактерии.

Прилаган по време на вегетация, продуктът „АгроАргентум“ има благотворен ефект върху имунитета на растенията и цялостното им състояние. Наночастиците проникват във всички части на растението и стимулират фотосинтезата. Следователно, хранителният режим на растенията, третирани с наносребро, е много по-добър.

Превантивната употреба на „АгроАргентум“ прави културите значително по-устойчиви на болести и стресови фактори. По този начин необходимостта от продукти за растителна защита е занижена. Продукцията е по-чиста от пестициди, а загубите в добива са сведени до минимум поради липсата на инфекции.“ – сподели Борислав Рангелов, Управител на Грийн Граунд ЕООД - ексклузивен представител на немската фирма „B+HSolutions”.

Непрестанните инвестиции на „B+HSolutions” в разработването на нови продукти на базата на нанотехнологиите имат голяма възвръщаемост, поради факта, че земеделските производители проявяват голям интерес и все по-често прилагат иновативните торове в стопанствата си. „Грийн Граунд“ ЕООД, като официален представител на немската компания за България, прави продуктите на базата на наночастиците по-достъпни от всякога и за земеделците в България.

По-новите продукти, фокусирани върху наножелязото (Fe) – ”АгроФерум“, и скоро очакваният тор на базата на мед (Cu), вече показват обещаващи резултати при редица опити върху различни култури.

На снимката: Наносребро под микроскоп

 

Статията е предоставена от „Грийн Граунд” ЕООД специално за сп. „Практично земеделие” и е публикувана в бр.4/април 2017 г. на печатното издание.