Растителна защита, торове, семена

Платформата PORTFOLIO FARM на “Пионер Семена България” показа изключителната пластичност на хибридите слънчоглед и царевица в кризисни условия

Демонстрационният ден - ПОРТФОЛИО ФАРМ, организиран от Пионер Семена България за пета поредна година на опитното поле на Институт по земеделие-гр. Карнобат, на 12 юли т. г., отново силно ангажира професионалния интерес на фермерите от Югоизточна България, отглеждащи царевица и слънчоглед. 

Основната цел на фирма Пионер – чрез демонстрационните опити,  да покаже на производителите как в реални условия се проявяват новите високодобивни  хибриди слънчоглед и царевица, които компанията предлага на българския пазар, тази година разшири обхвата си, заяви при откриване на събитието Пенчо Янев, Регионален агроном на Пионер Семена България за Ямбол-Карнобат-Бургас.

 

„Всъщност днес, на това поле, ще имате възможност да видите как се развиват хибридите на Пионер, не само в производствени условия, но и при кризисни или  екстремни условия, такива каквито бяха метеорологичните условия тази пролет, съпътстващи сеитбата, растежът и развитието на слънчогледа и царевицата /б. р. –значително есенно и пролетно засушаване и липса на влага в почвата, резки промени  и амплитуди в дневните и нощните температури, слани в началото на май и др./”, поясни експертът и допълни:– „Ще се уверите и на това поле в изключителна пластичност хибридите на компанията, които благодарение на уникалната си селекция и иновативните технологии на създаване, преодоляват стреса  и запазват високия си потенциал за добив”.

 

Фермерите разгледаха платформата ПОРТФОЛИО ФАРМ, където на отделни парцели бяха представени 3 конвенционални хибрида слънчоглед на Пионер, 6 хибрида от съвместната иновативна технология при слънчоглед – ExpessSun® на Пионер и ДюПон Растителна защита, и опитно поле от 9 декара, засято с клиърфийлд  хибрида на компанията P64LC108. На опитните парцели с царевица бяха представени 8 хибрида от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия на Пионер.

В презентацията участваха също и експерти на Тимак Агро България, които представиха схеми на торене, продукти и решения за подхранване на слънчоглед и царевица, реализирани на полето. Представител на фирма Оптиком ООД демонстрира качествата на прецизната сеялка тип MONOSEM, използвана при сеитбата на част от културите на опитното поле, както и други селскостопански машини от продуктовата гама на компанията.

При всяка от опитните парцели Пенчо Янев представи хибридите и акцентира на изискванията им към факторите на растеж и развитие. Компетентно, с аргументите на агрономическата наука и практика, той подчерта спецификата на всеки хибрид  и отправи препоръки и практически съвети към фермерите, съобразени с производствените условия на Югоизточна България.

 

Очаквайте подробно описание на агрономическите характеристики на хибридите царевица и слънчоглед на Пионер Семена България, както и препоръки към фермерите за подходящите за Югоизточна България хибриди – в бр. 8/август 2017 г. на сп. „Практично земеделие”, което ще излезе от печата на 03. 08. 2017 г.

 На снимката: Откриване на Демонстрационен ден - ПОРТФОЛИО ФАРМ на Пионер Семена България – опитно поле на ИЗ Карнобат