Растителна защита, торове, семена

Успешни растителнозащитни практики с продуктите на ФМС в пшеница

В края на май т. г., в землището на земеделския производител Красимир Колев, с. Горски Извор, обл. Хасково, фирма ФМС Корпорейшън проведе открит ден в посеви с пшеница. Отличното фитосанитарно състояние на културата при реални производствени условия предизвика подчертан професионален интерес от страна на фермерите, присъстващи на събитието. Производственият опит е изведен и със съдействието на Акорд ООД Пловдив, утвърдена фирма за търговия с препарати за растителна защита, семена и торове. 

Десислава Георгиева, Регионален търговски представител на ФМС за  Централна Южна България (областите: Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора и Ямбол), представи приложените продукти и растителнозащитните решения на компанията пред земеделците.

Б. р. - Тук представяме презентацията на Д. Георгиева, в резюме:

-От групата на хербицидите ще акцентирам на два продукта на компанията срещу широколистни плевели и един срещу житно заплевеляване, приложени тук при пшеница.

Първият е Игъл 75 ВГ, с който сме третирали след сеитба преди поникване на културата на цялата площ. Причината да изберем точно този продукт за есенно приложение беше, че в това поле имаше силно заплевеляване с райграс. Известно е, че Игъл 75 ВГ освен широколистните плевели успешно контролира и голяма част от житните – видовете райграс, ветрушка, лисича опашка, едногодишна метлица и др. Тук, на полето, може да се види, че продуктът си и свършил работата перфектно. Есенните валежи също благоприятстваха доброто въздействие на Игъл 75 ВГ, който е системен хербицид с почвено и вегетационно действие. За голяма част от Южна България  това е продуктът, който се предпочита за есенно приложение. На есен производителите разполагат с повече технологично време и свободна земеделска техника и имат опция да изберат времето за третиране. Единственото условие, от което се нуждае всеки почвен хербицид, за да прояви максималната си ефикасност, е наличието на почвена влага. Нашата препоръка е Игъл 75 ВГ да се прилага на есен, след сеитба – преди поникване на пшеницата, като „запечатка”, за да има достатъчно добър ефект както срещу широколистните плевели, така и върху проблемните житни плевели, като акцентът е основно върху всички видове райграс.

През последните години, особено при продължителна топла и мека есен е препоръчително да се правят есенни пръскания с хербициди, за да се елиминира конкуренцията на културата от широколистните и житни плевели. Есенното третиране дава аванс на производителя и при последваща влажна пролет (като тази година), когато не е възможно своевременно влизане в полетата за провеждане на растителнозащитни дейности.

Вегетационно напролет, това поле е третирано с хербицида Гранстар Супер.Гранстар Супер е вегетационен хербицид срещу почти целия набор от  широколистните плевели, което означава, че плевелите трябва да са поникнали в момента на третирането.Продуктът няма дълго почвено действие, затова след приложението му няма ограничения за следващата култура в сеитбооборота на тези площи. Основните предимства на Гранстар Супер са: първо, може да се прилага от втори лист (есенно) до пълна поява на флагов лист на културата; второ – изключително е селективен към културата  и трето - може да бъде използван при температури над 5°С. Един от проблематичните плевели през тази година, който не се повлиява от този продукт е повитицата. На полета, които са заплевелени с повитица, ФМС  ви предлага друг хербицид  -Омнера ОД, който тази година беше представен на българския агропазар за първи път.

Омнера ОД е ефикасен освен срещу всички икономически значими плевели при житните култури, така и срещу повитица, срещу технологични самосевки от рапица и слънчоглед, както  и срещу лепка и лайка.

Третирането с Гранстар Супер на това поле с пшеница, както и първото фунгицидно третиране, беше направено в резервоарна комбинация с друг хербицид на ФМС, около 18-20-ти април.  Пролетта беше прекалено влажна и фермерите много късно успяха да влязат в полетата си. Тук, Гранстар Супер беше комбиниран с хербицида Фокстрот, който контролира едногодишни житни плевели, включително и див овес в пшеницата и ечемика. С Фокстрот може да направите както пролетно третиране, така  и есенно – ако културата е в необходимата фаза и има заплевеляване с див овес.Препоръчително е третирането да се направи преди братене на дивия овес, тъй като всички житни плевели са най-чувствителни в по-ранните фази от развитието си.Тази пролет дивият овес е повсеместно разпространен в Южна България и на доста места създаде проблеми в житните посеви, но  на това поле, третирано с Фокстрот, се вижда, че не е наличен.

Допълнение:В отговор на въпрос от фермер за есенно приложение на Игъл 75 ВГ в суха есен, Д. Георгиева обясни: -Знаете, че за да е ефикасен, всеки почвен хербицид се нуждае от влага в почвата. Затова съветът е, ако в момента на пръскане на есен, нямате достатъчно влага, отложете третирането с Игъл 75 ВГ за пролетта и  го приложете ранно вегетационно, но в малко по-ниска доза.  Другият вариант е, наесен да пръскате с много по-голям обем разтвор (б. р. - воден разтвор на Игъл 75 ВГ) на декар – около 40-50 литра, за да се овлажни повърхностният почвен слой и да може продуктът да си свърши работата. Имали сме такива моменти и успешни практики, когато е трябвало клиентите задължително да третират с продукта на есен, за да се справят със силното заплевеляване с райграс. Ако прилагате Игъл 75 ВГ на есен, единствената рестрикция е да не слагате рапица на същото поле на следващата есен.

Омнера ОД е новият ни хербицид, който, както вече съобщих, е за първа година на пазара и тук виждам клиенти, които вече са го използвали. Той отново е комбинация, но от три активни вещества и съдържа активното вещество флуроксипир с перфектно действие срещу лепката, която т. г. беше много голям проблем, а също и срещу повитицата. При третиране с Омнера ОД, повитицата вече трябва да е поникнала, за да има ефект и резултат от продукта. Продуктът има регистрация до флагов лист на културата, което позволява широк интервал на приложение по време на вегетацията. Като за първа година – количествата от Омнера ОД не достигнаха, имаше много голямо търсене, което нас, като екип на ФМС ни радва. Препоръката ни е, да използвате Омнера ОД в житните си култури там, където като предшественик е имало технологична рапица или технологични слънчогледи, както и в полета, заплевелени с повитица, и в площи с голяма плътност на лайка и на лепка. На места т. г. лепката беше достигнала до 40 см, но Омнера ОД перфектно се справи с нея. Дозата на продукта е от 75 до 100 мл/дка и тя варира, защото не се знае в каква фаза от развитието на плевела ще има възможност да се третира. Инвестицията в Омнера ОД се отплаща многократно.

И още един съвет: в години като тази с чести превалявания или на полета с прераснали плевели, независимо кой от вегетационните хербициди ще използвате, слагайте прилепител към работния разтвор (без ОД формулациите). Хербицидният ефект ще бъде значително по-добър.

На това производствено опитно поле, сме направили първото фунгицидно третиране с комбинация от Рубрик и Импакт. Активното вещество на Рубрик е епоксиконазол - едно от най-добрите на пазара срещу септория. Тази година на доста места септория се прояви рано, още преди фермерите да имат възможност да влязат в посевите, затова решихме да направим комбинацията от двата  фунгицида: Рубрик- основно насочен срещу септория, а Импакт – да защити посева от брашнеста мана. Първото фунгицидно пръскане направихме заедно с хербицидите около 20-ти април. Второто пръскане направихме с други два продукта от нашето портфолио - Риза и  Азака. Фунгицидът Риза е познат на всички земеделци, при него регистрацията е срещу видовете ръжди по житните култури, но продуктът действа перфектно и срещу фузариум по класа. Точна затова третирахме с Риза, защото тук, а и в много райони на Южна България вече имаше нападение от жълта и кафява ръжда. Направихме резервоарна комбинация  с Азака,  новият ни продукт,  защото активното му вещество е азоксистробин – от групата на стробилурините. Предпочитанията ни да го приложим за второто фунгицидно пръскане са, че дава т.нар „зелен ефект”, чрез който се удължава вегетацията на растенията (съответно и добива), и освен това в комбинация с Риза се разширява обхвата на действие по отношение на патогените. Азака също има регистрации срещу видовете ръжди, листни пригори и др., или това е един мултифункционален фунгицид. Препоръката е да се използва в комбинация с фунгицид от друга химична група, за да се избегне рискът от възникване на резистентност.

(ПЗ)

 Статията е авторска и е публикувана в бр. 7/юли 2018 г. на сп. „Практично земеделие”