Растителна защита, торове, семена

Нов фунгицид за контрол на видовете гниене по овощни и лозя

2019-05-04 

Агрометеорологичните условия през последните години благоприятстват развитието на основните видове гниене по лозя и овощни. Критичният момент за развитието на болестите ранно и късно кафяво гниене по овощни и сиво гниене (Botrytis cinerea) по лозя е във фенофаза „цъфтеж“. Тя продължава 2-3 седмици и основните мероприятия са свързани с предпазване на трайните насаждения от болести и неприятели.

Белхим Кроп Протекшън обогати своето портфолио за 2019 г. в лозя и овощни насаждения с фунгицида Кенджа.

Кенджа съдържа ново активно вещество – изофетамид, което има лекуващо и предпазно действие спрямо сиво и кафяво гниене.

Този фунгицид притежава специфичен механизъм на действие, като влияе на всички фази от заразяването и развитието на сивото гниене при лозя. За употреба при лоза е регистриран у нас в доза: 150 мл/дка.

Кенджа притежава трансламинарно действие, попадайки върху листната повърхност дифузно се разпределя от горната към долната повърхност и обратно, като по този начин защитава напълно растението. През 2018 г. на опитни полета, изведени в лозовите масиви на винарска изба „Вила Юстина, с. Устина, Пловдивска област, Кенджа показа своето безкомпромисно действие спрямо сиво гниене като при налична зараза, благодарение на лекуващото си действие ограничи заразата до мястото на инфекция (на снимката ясно се вижда ефектът от лечебното действие на фунгицида).

Информация за продуктите на Белхим Кроп Протекшън България: http://www.belchim.bg/

 Статията е публикувана в бр. 5/май 2019 г. на сп. „Практично земеделие”. В същият брой ще намерите подробна информация за защита на лозята от мана, оидиум, гроздови молци и др. неприятели, които вредят през месец май и техният контрол се провежда в този месец.

Търсете списанието по павилионите „Лафка” в цялата страна.