Растителна защита, торове, семена

Байер Агро Арена 2019 – форум, на който компанията представи иновациите в практическа обстановка

2019-05-20 

Експертите на Байер България, Дивизия КропСайнс – с изключително професионални препоръки за предстоящите растителнозащитни практики до прибиране на реколтата

И тази година, в началото на месец май, екипът на Байер България, Дивизия КропСайанс представи пред земеделците от цялата страна националните демонстрационни опити на фирмата – в рамките на платформата БАЙЕР АГРО АРЕНА 2019. Събитието се проведе в три локации – с. Бяло поле, обл. Стара Загора; с. Попгригорово, обл. Добрич и гр. Кнежа, обл. Плевен.

„-Опитваме се във всеки едни етап от технологията да ви дадем информация по начин, по който да ви бъдем полезни, включ. и през тази година”, каза Ж. Мурзов,Търговски Мениджър в Байер България, Дивизия КропСайанс при откриване на платформата в с. Бяло поле, обл. Стара Загора. - Ето защо, през последните години,  продължи той, така организираме нашата платформа Байер Агро Арена, че да я проведем значително по-рано. Изоставихме старата практика събитието да се провежда в средата на юни, когато всички земеделски мероприятия вече са приключили. Понастоящем, освен днешното събитие и предварителната среща - тук на полето (проведена в средата на април т.г.) предстои още едно посещение на опитното поле, след около две седмици. За да видите какво се случва тук, какъв е ефектът от досега извършената работа, и какво още трябва да се направи, при необходимост. Считаме, че така, сме ви по-полезни, за да бъде вашият бизнес успешен, подчерта Мурозв.

(Б. Р. - Подробен репортаж от платформата Байер Агро Арена 2019 г. с. Бяло поле, включващ историята на полето и приложените продукти на Байер в рамките на растителнозащитните програми на фирмата- в опитите при пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица, може да прочетете в предстоящи бр. 6/юни 2019 г., на сп. „Практично земеделие", който ще излезе от печат на 07.06.2019 г.

 При царевицата, фирмата разполага с пълно портфолио от продукти за контрол на плевелите, но с оглед на това, че оптималният период за приложението им към средата на м. май вече почти е приключил, в тази публикация няма да се спираме на проблематиката.Темата ще бъде развита в печатното издание)

Тук, публикуваме някои от препоръките, които експертите на Байер дадоха на производителите с оглед на пълна защита на посевите от вредители-  от месец май до жътва, по-конкретно при пшеница, ечемик и слънчоглед и рапица.

Пшеница  

След валежите, паднали през последната десетдневка на април и в началото на май, в контролата вече се наблюдава наличие на зарази от няколко болести. Конкретно, на това поле  (с. Бяло поле) има наченки на кафява ръжда, а  също  и брашнеста мана. За първи път през тази година у нас, понеже зимата беше топла, заразата от кафява ръжда успя да презимува.  Така че, е въпрос на дни тя да се развие в посева (б.р. – да се има предвид началото на май, когато се провеждаше събитието), без да е необходимо да се разпространява по въздуха от други страни, казаха експертите. При подобна ситуация, препоръката е да не се изчаква с третирането, а да се третира  бързо с премиален  продукт, в случая със Зантара, защото пшеницата се намира в оптимална фаза за пръскане – флаговият лист е развит и преминава във фаза изкласяване. В тази фаза е изключително важно да не се прави компромис  с избора на фунгицид. В противен случай има опасност при подобен инфекциозен фон-третирането с по-нисък клас фунгицид да не бъде успешно. Зантара осигурява  ефективно предпазване на пшеницата от болестите в порядъка на 35-40 дни.

Това е важно, защото в тази фаза, ако се допусне лош контрол на болестите - неминуемо добивите ще бъдат по-ниски.

В  друга опитна парцела експертите представиха Сфера Макс, използван за второ фунгицидно третиране. Продуктът, освен че има ясно изразено предпазно действие,  проявява и силен лечебно-изкореняващ ефект при вече налична  зараза. Чрез стробилурина, който съдържа (едно от активните вещества в продукта)  осигурява по-дълга вегетация на културата, а това влияе положително на добива, особено в Южна България, където са възможни по-дълги засушавания по време на наливане на зърното. Изключително е подходящ за превантивно третиране и има много дълго последействие.  Коментиран беше вариант, при който пшеницата ще бъде третирана с топ-продукта на фирмата – Авиатор. Продуктът е комбинация, съчетаваща положителните качества на Сфера Макс и Зантара. Препоръчва се да се използва и при сортове пшеница с много висок потенциал за добив, в семепроизводни посеви, при сортове с високо качество на зърното и т. н. При премиалните сортове пшеници, с по-дълга вегетация, Авиатор ще  удължи вегетацията и ще спомогне за натрупване на по-високо съдържание на протеин в зърното, спрямо други фунгициди, допълниха експертите.

Ечемик

В нетретираната контрола, поради продължителни валежи в края на април-началото на май, се наблюдава силно нападение от мрежести петна  по ечемика. Болестта се развива в голям мащаб за много кратко време, обясниха специалистите и препоръчаха -срещу мрежестите петна да се третира бързо с ефикасен продукт и такъв е Зантара. Поради съдържащите се в него иновативни активни вещества, продуктът дава отличен контрол срещу мрежести петна. Зантара е най-добрият продукт  за приложение във фаза изкласяване на ечемика, който опазва посевите здрави до жътва.

Слънчоглед

Сфера Макс е изключителен фунгицид на Байер за приложение в слънчоглед, защото предпазва културата от икономически опасните болести – септория, ръжда, алтернария, споделиха специалистите. Може да се прилага  двукратно. Първото третиране със Сфера Макс е във фаза 10-ти лист на културата (5-та двойка листа) срещу септория, ръжда и алтернария. За второ тертиране се прилага във фаза жълт бутон на слънчогледа - срещу алтернария и склеротиния. В Южна България, обикновено Сфера Макс се използва за третиране във фаза жълт бутон в комбинация с листни торове. Получаваните добиви са много добри, което се потвърждава от практиката на много производители. Добивите варират от 30 до 50 кг в повече от декар, за разлика от нетретираните посевите, поясниха експертите.

Рапица

Освен фунгицидното третиране с продукта Тилмор (в средата на март, т. г) на Байер, в края на март е направено третиране във фаза”цветен бутон” на рапицата с  Протеус. Продуктът е еталон за борба с рапичния цветояд. Към този момент вече е имало нападение и от скритохоботник. В тази фаза, подчертаха експертите, е изключително важно да се работи с премиални продукти. В случая е приложен Протеус, който се справя безупречно както със цветояда, така и с хоботника. По-късно, при поява и на други неприятели: шушлков хоботник, листни въшки, рапично комарче, е направено третиране с инсектицида Биская в комбинация с Пропулс – фунгицидът на Байер срещу  склеротиния. Оптималната фаза за пръскане с Пропулс е, когато започне опадането на първите венчелистчета от цветоноса на рапицата.

 Експертите подчертаха, че тези препоръки са най-общи, и че всяко поле, в зависимост от сепцификата и заразния фон, трябва да се обследва конкретно, и да се прилагат практики, които най-пълно да отговорят на необходимостта от сигурна защита на културите, която ще запази и развие добивният им потенциал и ще бъде икономически изгодна за фермерите. Те изразиха готовност да консултират клиентите си при всяка една възникваща ситуация.

На снимката: Байер Агро Арена 2019 - Екип на Байер, Дивизия КропСайанс, с. Бяло поле, обл. Стара Загора

По темата работи: Яна Брезовска