Растителна защита, торове, семена

Контрол на склеротиня по слънчогледа

2019-05-21 

Слънчогледовата култура се атакува от известен брой болести, които могат да понижат добива и да влошат качеството на продукцията, което налага да се предприемат профилактични мерки.  Една от икономически най-опасните е склеротиния (склеротийно увяхване).

Склеротийното увяхване (Sclerotinia sklerotiorum) (склеротиния) по слънчогледа се развива през цялата вегетация и се проявява в две форми: коренова и цветно-стъблена.

При кореновата форма в основата на стъблото се образува светлокафяво, мокро, гниещо петно, което по-късно се покрива с бял памуковиден налеп, а по-късно сърцевината на стъблото се изпълва с черни склероции. Листата увяхват от долу нагоре, тъканите им се рушат и падат върху почвата, остава само нерватурата. Тази форма на болестта напада слънчогледа от поникването до узряването му и независимо от фенофазата, растенията загиват.

Кореновата форма се проявява ежегодно, по-често в районите с почви, богати на хумус и не се влияе от метеорологичните условия.

Цветно-стъблената форма на болестта поразява слънчогледовите посеви в по-влажните райони, с повече дъждове. Тя нанася най-големи поражения на питите. По тях се появяват светло кремави петна, които бързо се разрастват и за 2-3 дни обхващат цялата пита. Тъканите се рушат и падат върху почвата. Намалява се и масленото съдържание в слънчогледовото семе и се увеличават свободните мастни киселини. При прибиране на реклтата склероциите, образувани по стъблата и питите падат в почвата и заразяват следващата култура (рапица и др.). Полета със слънчоглед, инфектирани със склеротиния дават средно с 50% по-нисък добив.

Критичен период за инфекции е фенофазата „бутонизация”.

Причинител на болестта е гъбен патоген, който зимува като склероции и се запазва в почвата от 6 до 8 години. Растенията се заразяват от мицела, който се развива от склероциите. Развитието на болестта се благоприятства от температура 15-20⁰С. 

Съществува резистентност към двете форми на склеротиния. Слънчогледовите хибриди могат да бъдат устойчиви на формата инфектираща питите да не са устойчиви на кореновата форма и и обратно. Нито един хибрид на слънчоглед  в световен мащаб не е напълно устойчив и устойчивостта се влияе от метеорологичните условия. При влажен сезон, когато условията са благоприятни епидемията от склеротиния може да бъде опустошителна.

Склероцийното увяхване може да се ограничи, ако се спазва 5-6 годишно сеитбообръщение на слънчоглед и податливи култури (рапица) и се унищожават растителните остатъци чрез дълбоко заораване, дълбока оран с лемежни плугове. Според проучване, проведено в Уисконсин, САЩ, след тежко заразяване със склеротния на слънчоглед и последващо ранно засяване със пшеница и др. зърнени култури (No-till –технология) на същото поле, е установено че значително е намаляло нивото на склероциите, което благоприятства оздравяването на почвата.

Химическата борба включва първо пръскане във фенофаза „6-и-8-и лист”, а второто – във фенофаза „бутонизация” с един от регистрираните у нас фунгициди: Сфера Макс – 40 мл/дка; Амистар голд-100 мл/ дка с раб.р-р 20-60 л/ дка; Пиктор СК - 50 мл/ дка с раб.р-р 20-40 л/ дка; Ретенго 20 ЕК/Комет про-100 мл/ дка и 50 мл/ дка (превантивно) с раб.р-р 10-40 л/ дка.

(ПЗ)

На снимката: Коренова форма на склеротиния по слънчоглед

Снимка: https://pnwhandbooks.org/

 

Б. р. - Статията е авторска и е публикувана в бр. 5/май 2019 г. на сп. „Практично земеделие”.  В броя ще прочетете и за другите опасни болести по слънчогледа и средствата за  успешен контрол. Търсете изданието в павилионите „Лафка” в цялата страна.