Растителна защита, торове, семена

Хладното и дъждовно време провокира бързо разпространение на огнен пригор по овощните култури

2019-05-29 

Поради хладното и дъждовно време към края май на много места в страната се появиха признаци нападение от огнен пригор. Овощарите са силно притеснени, защото болестта е една от най-опасните за голям брой от овощните култури.

 Симптомине на болестта огнен пригор (Erwinia amylovora(Burri)Winskow&al) много ясно се забелязват през третата десетдневка на месец май и първите дни на юни. Поразените растителни части на дърветата и храстите - цветове, съцветия, малки плодчета, млади връхни леторасли внезапно увяхват, некротират, но остават по дърветата и им придават опожарен вид. Болестта напада повече от 160 вида овощни и храстовидни култури, но с най-голямо стопанско значение е за дюлите, крушите, ябълките, вишните и черешите, прасковите и орехите. Най-характерният признак на огнения пригор е завиването на връхните клонки във вид на кука или като овчарска гега, които се забелязват отдалече. При влага, по болните растителни части се отделят капчици бактериен ексудат. При крушата болните растителни части са почти черни, а при ябълката и дюлята - светлокафяви.

Болестта се причинява от бактерия, която се запазва в нападнатите растителни части. Огненият пригор е силно заразен и причинява бързо загиване на инфектираните дървета. Инфекцията бързо се разпространява при хладно и дъждовно време.

Контрол.

При констатиране на заболяването болните клони се изрязват внимателно до здрава тъкан около 70 см под мястото на заразяването и се унищожават чрез изгаряне, за да се ограничи заразяването на други дървета. Силно нападнати от болестта млади дървета следва да се изкоренят.

Извършват се профилактични пръскания (4-5 пъти) в периодите, когато условията за развитие на болестта (температура и влага) са благоприятни ( с един от продуктите: Шампион ВП-0,3%;  Тирам 80 ВГ -0,3%, Купроксат ФЛ – 0,3%, Фунгуран ОН 50ВП – 0,15%).
Напомняме, че от голямо значение са предпазните пръскания по време на цъфтежа и особено след градушка, когато бактерията много лесно прониква в растителните тъкани. Използват се мед съдържащите средства, посочени по-горе.

На снимката: Плодче на круша с капчици бактерииен ексудат от причинителя на огнения пригор (Източник: http://www.nationalbeeunit.com/)

 (ПЗ) – Статията е авторска – продължение по темата и  информация за ефективни растителнозащитни практики за опазване на овощните култури, лозята и зеленчуковите насаждения – очаквайте в бр. 6/юни 2019 г. на сп. „Практично земеделие”. Броят ще излезе от печат на 06-06-2019 г. Търсете по павилионите „Лафка” в цялата страна.