Растителна защита, торове, семена

Последното пръскане срещу обикновена мана по лозата се провежда от средата до края на юли

2019-07-17 

Обикновената мана (Plasmopara viticola) по лозата продължава да се развива до средата на юли, ако има валежи или обилни роси и захлаждане. Това и формата кафяво гниене, която напада само младите оформени, но още зелени зърна (на снимката). Подобни климатични условия тази година се наблюдават в много лозарски райони на страната.

Зърната завяхват, после покафеняват и се мумифицират. Прошареното и омекнало грозде не се напада и със застаряване на тъканите болестта се ограничава.

В зависимост от метеорологичните условия и района, последното пръскане срещу маната се провежда от средата  на юли до края на месеца с медсъдържащи средства. Може да се приложи  Бордолезов разтвор – 1%, понеже има добра прилепимост и трудно се измива от валежите, но също Фунгуран ОН 50 ВП- 1,5%Шампион 50 ВП/ Макк 50 ВП/ Шамп 50 ВП-0,15%; Купроцин супер М-0,2%; Купроксат ФЛ/Трибейз/Флоабъл-0,3%; Купертим М-0,4%; Косайд 2000 ВГ-0,12%; Бордо Микс 20 ВП-0,5-0,6%.и др., като с работния разтвор добре се покриват листата по върховете на леторастите, за да се опазят лозята от последните атаки на болестта.

(ПЗ)

На снимката: Симптоми на обикновена мана (кафяво гниене) по зърна на грозд

Снимка: https://priyankaorganica.files.wordpress.com

Б. р. – Повече подробности за неотложните растителнозащитни  практики в лозята през месец юли . може да прочетете в бр.7/юли 2019 г. на сп. „Практично земеделие”. Изданието може да се намери в павилионите „Лафка”, в цялата страна.