Растителна защита, торове, семена

С 30 до 40 кг/дка по-висок добив са отчетените резултати от рапицата на Пионер, с третирани семена с Лумипоза

2019-07-24 

Интервю на сп. „Практично земеделие” с Иван Костадинов, Търговски мениджър на Corteva Agriscience™ за България

 

-Г-т Костадинов, бихте ли съобщили какви резултати се получиха от рапичните хибриди с марката Пионер на опитното поле в с. Могила, обл. Стара Загора – в рамките на Portfolio Farm 2019?

- Условията за сеитба и вкореняване на рапицата през есента на 2018 в района бяха много благоприятни. При една добре изведена агротехника и борба с болести и неприятели особено, потенциалът при културата през пролетта беше изключително висок, тъй като имаше дълъг период на цъфтеж и възможност за формиране на голям брой шушулки-съответно зърна в шушулката. И резултатите не закъсняха. Добивите, които отчетохме от рапицата са в рамките на 400 до 590 кг/дка,  а при хибрид РТ264  - добивът надмина 600 кг, при преизчисляване към стандартна влага. Това е един от водещите хибриди рапица на Пионер, тъй като притежава максимална устойчивост на разпукване на шушулките, много висок генетичен потенциал за добив и добра толерантност спрямо някои от основните заболявания по културата.

Другите два основни водещи хибриди рапица в портфолиото на Пионер са:

РТ271 – средноранен, с бърз старт през есента, сравнително късно възстановяване на вегетацията, но след това с много буен растеж, който компенсира късното възстановяване на вегетацията. Има дълъг цъфтеж и при него добивите надхвърлиха 500 кг/дка;

и РТ275  -  един от хибридите с най-висок генетичен потенциал за добив в портфолиото на фирмата. Хибридът рано възстановява вегетацията напролет. Има мощна коренова система, добро залагане и много добри репродуктивни възможности, т. е., дори и да настъпят неблагоприятни условия като ниски температури или слана по време на цъфтеж – от спящи пъпки и от странични разклонения формира определен брой шушулки, които могат да достигнат до плододаване и компенсират загубите от стресовите условия. Именно поради това, този хибрид се налага много сериозно не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа.

В сегмента на клиърфийлд хибридите РТ279CL е водещ. Това е хибрид от най нова генерация, с много висок добивен потенциал; много добра толерантност спрямо хербицида – не проявява симптоми на фитотоксичност; с добро залагане на добив; компактен, здрав, със сравнително изравнено узряване и с почти нулеви загуби при прибиране.

 

-Успяхте ли да отчетете разликата в добивите от рапичните хибриди, семената на които са третирани с инсектицида Лумипоза625 ФС и от същите хибриди с нетретирани семена?

-Разбира се, при рапицата имахме заложени опити с третирани семена от едни и същи хибриди с Лумипоза и без Лумипоза. На полетата, където имаше особено по-силен натиск от неприятели като земни бълхи, телени червеи и рапична листна оса, и там където фермерите по една или друга причина не успяха своевременно да влязат и да третират тези полета, разликата в добива при третираните с Лумипоза парцели е доста голяма, в рамките на 60 до 80 кг от декар. Докато при възможност за нормално извеждане на растителна защита все още имаше разлика, но тя беше в рамките на 30 до 40 кг/дка. Така че, третирането на семената с Лумипоза, без значение от натиска от неприятели, дава положителен ефект. Възвръщаемостта на вложенията и на допълнителните разходи за третиране с продукта е винаги печалба  за фермерите, и те получават  по-добри резултати.

 Въпросите зададе: Яна Брезовска

На снимката: Таблото с резултатите за получени добиви през 2019 г. от рапичните хибриди на Пионер – Портфолио Фарм – с. Могила, обл. Стара Загора (16. 07. 2019)

 Б. р. - Очаквайте в бр. 8/август 2019 г. на сп. "Практично земеделие", който ще излезе от печат на 02. 08. 2019 - пълният текст на интервюто и подробна информация за новите хибриди слънчоглед и царевица с марката Пионер, които фирма Кортева ще предложи за Сезон 2020 г. на българския агропазар.