Растителна защита, торове, семена

Краставичната мозайка – една от най-опасните болести при късните полски домати

2019-08-20 

Краставичната мозайка е най-опасната болест по доматите за късно полско производство след картофената мана. Разсадът се отглежда през юни, когато листните въшки са най-многочислени и младите растения се заразяват много бързо. Първите признаци се появяват по върховете на растенията като редуциране на младите връхни листа, чиито краища се завиват винтообразно или се усукват.

На полето – листата на доматените растения, инфектирани с вируса на краставичната мозайка, може да имат и нишковидна или папратовидна форма, а жилките от долната им страна са изпъкнали или оцветени в синкаво-розово. Болните растения са по-ниски и имат хлоротичен вид. Те цъфтят обилно, но след инфектирането цветовете им остават стерилни. Плодовете, образувани преди заразяването са дребни, ръбести и по-светло оцветени.  Понякога по средните и долни листа, и плодовете се появява некроза, бронзово кафяви пръстенчета и дъгички.

Причинител на краставичната мозайка е краставичномозаичният вирус (Cucumber mosaic virus-CMV), който има голям брой гостоприемници и се пренася от листните въшки, най-често прасковената и памуковата. Всяка година болестта обхваща на полето 25-30%, а понякога и 50% от растенията, особено във фамилните зеленчукови градини. Болните растения дават слаба продукция с лошо качество.

За ограничаване на заболяването се провежда химическа борба срещу листните въшки, както в разсада, така и на полето с един от регистрираните инсектициди: Децис 100 ЕК- 7,5-12,5 мл/ дка; Калипсо 480 СК-20 мл/ дка; Биская 240 ОД-0,06%; Маврик 2 Ф-25 мл/ дка; Масай ВП-25г/ дка; Моспилан 20 СГ-25 г/ дка и други.

(ПЗ)

Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 8/август 2019 г. на сп. „Практично земеделие”. В броя има допълнителна информация за най-често срещаните други болести и вредители, нападащи полските зеленчукови култури. Изданието може да бъде намерено по павилионите „Лафка” в страната.