Растителна защита, торове, семена

Нов начин за борба с болести по културите, със смартфон

2019-08-29 

Преносимо устройство може да помогне на земеделските производители да идентифицират повреди по растенията и това да помогне да се намалят селскостопанските загуби от опасни болести за културите, напр. от картофена мана по домати и картофи. Съобщението е публикувано в края на юли т. г. в он-лайн изданието на авторитетния американски вестник „Ню Йорк Таймс”.

Картофената мана (Phytophthora infestans) е често срещано заболяване по доматите и картофите, и е в състояние да унищожи посеви с тези култури на полета с търговски мащаби. Причинява се от гъбен патоген, като първите признаци по инфектираните растения се наблюдават като черни или кафяви лезии (петна) по листата, стъблата, плодовете или грудките. Ако условията са благоприятни, болестта може бързо да се разпространи в други растения чрез влажна почва и като разпръснати от вятъра спори.

В статията се припомня, че в средата на деветнадесети век картофената мана по известен начин предизвика ирландския картофен глад.  Днес тя все още причинява повече от 6,7 милиарда долара годишни загуби в световен мащаб . Малките ферми и производителите на биологични продукти често са най-тежко засегнати, защото имат по-малко ресурси за идентифициране и лечение на болестта.

Но фермерите може да имат ново оръжие, което да добавят към арсенала си за контрол на картофената мана. Технологията, проектирана от изследователи от държавния университет в Северна Каролина, САЩ, разчита на науката за фините миризми на растенията и може да разпознае болните растения рано, като използва обикновена тест лента, която се включва в четец на смартфон.

Растенията отделят сигнални химикали от листата си, за разлика от феромоните, отделяни от хората. „Ако дадено растение е болно, видът и концентрацията на тези летливи органични съединения се променят“, казва Кингшан Вей, биомолекулен инженер от NC State University. Чрез вземане на проби от емисионния профил на растението фермерът може да прецени дали пробата от неговата реколта е заразена или не, каза д-р Вей.

Ако земеделският производител подозира, че е в ход инфекция с причинителя на картофената мана, той може да откъсне листо от живо растение и да го постави в малък, покрит стъклен буркан. След като летливите съединения на листата се натрупат за 15 минути или повече, капачката се отстранява и въздухът се изпомпва от буркана в устройство за четене, прикрепено към гърба на смартфона.

Вътре в четеца на смартфона има хартиена лента, специално обработена с органични багрила и сензори за наночастици, разработени от изследователите . При взаимодействие с летливите съединения на растението, лентата променя цвета си, за да покаже наличието или отсъствието на патогена. 

При тестване с доказателство за концепция, д-р Вей и неговият екип откриват, че технологията може точно да открие промени в 10 различни молекули от миризмата на растения само два дни след като те са инокулирани с патогена, който причинява картофена мана. Това става дори преди симптомите на болестта да са били видими за окото . Резултатите на екипа са публикувани през юли т. г. в списанието Nature Plants.

Тестът може да различи също така инфекциите от картофена мана по доматени растения от други домати, които изглеждат сходни, на са  петна от  други гъбични заболявания.

Понастоящем земеделските производители трябва да изпращат проби от листа в специализирани лаборатории, ако не могат да идентифицират появата на болестта по око. Това струва повече пари и забавя идентифицирането на болестта, увеличавайки шансовете, че патогенът ще се разпространи, коментират специалистите.

Иновацията е изключително функционална, като се има предвид, че картофите се нареждат сред петте основни култури в света (царевица, картофи, ориз, боб и пшеница)

 сп. „Практично земеделие”

Снимка: Pixabay

 Б. р. – Текстът ще бъде публикуван в бр. 9/септември 2019 г. на сп. „Практично земеделие”, който ще излезе от печат на 03.09.2019 г. В изданието са поместени статии за основните фактори, от които зависи успешната есенна кампания при пшеница и ечемик, в т. ч. контрол на плевели и неприятели.