Растителна защита, торове, семена

Фeдералното правителство на Германия планира да забрани глифозата от 2024 г.

2019-09-09 

Федералното правителство иска да забрани използването на противоречивия хербицид глифозат след пет години, се казва в статия на он-лайн изданието „Шпигел”, публикувана тези дни. Като преди това се препоръчва употребата му да се ограничи в значителна степен.

Глифозатът трябва да бъдат забранен в Германия от 31 декември 2023 година.Тогава изтича и разрешението за ползване в Европейския Съюз, включително и преходния период. Планираното „задължително прекратяване на употребата“ на продуктите, съдържащи глифозат, е част от специална екологична програма и решението е взето в сряда (04-09-2019) от Федералния кабинет в Берлин, съобщава изданието.

Според решението, приложението на глифозат следва да бъде значително ограничено още от 2020 г. в Германия - чрез „стратегия за систематично намаляване“. Една от мерките цели да се забрани използването му в  домашни и зеленчукови градини и на обществени площи, като паркове. Освен това, се предлага - за фермерите да има ограничения за ползването на хербицида, включително забрана за дефолиация преди прибиране на реколтата. Това трябва да доведе  до намаляване на около три четвърти от количеството глифозат, използвано сега в Германия.

„Практично земеделие”