Растителна защита, торове, семена

Роли - български високодобивен сорт люцерна, създаден в ИЗС „Образцов чифлик” Русе

2021-02-02 

Основните свойства и качества на люцерната  (Medicago sativa) са я утвърдили като най-важната белтъчно-фуражна култура. Многогодишната природа, адаптивност и висок добивен потенциал на тази култура дават възможност да бъде използвана за нови предназначения, като производство на биогориво, фитовъзстановяване на почви и води, дори включването и в менюто на хората. Богатството на витамини A, С, D, E, K, В, биотин, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, калий,  фосфор,  натрий, цинк, кумарини, флавони, бета-каротин и др. минерали и хранителни вещества, превръщат люцерната не просто в суперхрана, а и в ефикасно лечебно растение.

Люцерната е и един от най-добрите източници на хлорофил – съдържанието на хлорофил у люцерната е около 4 пъти по-високо от това в повечето плодове и зеленчуци. Редица научни изследвания са доказали ефикасността на хлорофила по отношение на детоксикацията и пречистването на тялото, формирането на кръвни клетки, регулиране на алкално-киселинния баланс на организма, издръжливостта и здравето на клетките.

Конкурсното изпитване на български и чужди сортове в Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” – Русе,   доказва безспорно предимството на българската селекция, както по добив на суха маса, така и по качество на фуража. Нашите сортове притежават голям процент  генплазма с местен произход, което е гаранция за по-добра адаптация  и екологична пластичност към почвените и климатични условия на страната. През последните години сортовата структура на люцерната се обнови и подобри значително.

 Българският сорт люцерна Роли е създаден в ИЗС „Образцов чифлик” Русе. Сортът е синтетичен и се отнася към традиционните трилистни сортове. Роли превъзхожда стандарта Приста 2 с 9,8% по добив на сухо вещество и с 11,3% по добив на семена. По съдържание на суров протеин сортът  превишава  Приста 2 с 0,65 процентни единици. 

В години с нормални валежи той формира по 4 - 5 откоса и добив на суха вегетативна маса за едногодишна вегетация от 1100 до 1500 kг/дка.

Растенията бързо и дружно подрастват на пролет. Роли е добре облистен, по-висок от сорт Приста 2, по-нисък от сорт Плевен 6 и по-силно разклонен от двата сорта.

Сорт Роли е средно – устойчив на брашнеста мана, черни и жълти петна и  кореново и стъблено гниене.

Сортът е с голяма дълготрайност, което дава възможност посевите да се отглеждат в продължение на 4-5 и повече години, запазвайки своята добра гарнираност. Няма специфични изисквания и може да се отглежда при неполивни условия по традиционната агротехника за люцерната. Подходящ е за отглеждане във всички  райони на страната.

В третото Национално изложение на изобретения, технологии и иновации, в Националния Дом на техниката, през 2011г. в  гр. София, сорт Роли получи сребърен медал.

 Автори: ас. Илиана Иванова  и  гл. ас. д-р Диана Маринова

ИЗС „Образцов чифлик” – Русе

 За запитване за семена от люцерна сорт Роли: +359 82 820 802;

e-mail: izs.russe@gmail.bg