Растителна защита, торове, семена

Розовият оранжериен домат Манекро на Синджента: Отлична реколта; Широк набор от устойчивости; Изравнени плодове; Подходящ за втора култура

2021-02-17 

Селекцията на розови домати е един от приоритетите в развойната дейност на Синджента и резултат от иновациите в този сегмент е хибридния сорт Манекро. Създаден, за да отговори в максимална степен на изискванията на производителите и пазара в България, само за една година от пускането си на пазара, Манекро се превърна в един от най-предпочитаните розови домати за оранжерийно производство. По преценка на Синджента през 2020 г. около 1/5 от оранжерийните площи с розови домати в България са засети с Манекро. Това се дължи на отличното му представяне в топло време, което прави Манекро много подходящ за отглеждане и като втора култура.

Още с дебюта си Манекро доказа, че дава отлична реколта

Възползвалите се от хибридния сорт Манекро на Синджента регистрираха една от най-добрите си години през изминалото лято. Някои от тях свързват големия си успех не само с добивния потенциал на Манекро, но и с прекрасното качество на продукцията. Плодовете на розовия са с оптималната за пазара едрина от около 300 грама, а освен това са многокамерни и с прекрасен апетитен нюанс. Доматите разполагат и с друго уникално качество. За разлика от редица сортове и други хибриди розови домати, плодовете в горната част остават със същите напълно идентични размери. Всичко това позволява на производителите да разчитат на сериозна рентабилност от хибрида и да се радват на идеален търговски вид от цялата продукция. Освен производителите, доволни от Манекро са и търговците. Те заявяват, че този сорт хибриден домат е лесен за съхранение и изключително дълготраен. Крайният потребител пък се радва на превъзходен вкус.

Манекро е ценен за своя буен вегетативен растеж, като болшинството от производителите твърдят, че завръзът е „повече от перфектен дори при нетипично високи за периода температури“. Наред с това, производителите определят Манекро и като най-добрия вариант за справяне с проблема „калциев дефицит“. Напомняме ви, че той е често срещан проблем през лятото, особено при производството на розови домати. Благодарение на силното си растение, Манекро в много по-добра степен усвоява калция и се предпазва от появата на върхово гниене.

Едно от основните предизвикателства пред производителите на домати е справянето с редица болести и неприятели, които атакуват реколтата с все по-голяма честота и интензитет. Затова и от важно значение в селекцията на домати е наборът от устойчивости, които да дадат сигурност на производителите. Като представител на най-новото поколение от селекцията домати на Синджента, Манекро е снабден с широк набор от устойчивости. Сред тях откриваме такива, които са значително често срещани при отглеждането на розови домати било то като първа, или като втора култура. Розовият хибриден домат Манекро е устойчив на обикновена тютюнева мозайка, фузарийно увяхване и фузариум на корена, вертицилийно увяхване, стрийк, листна плесен и жълто листно завиване.

Манекро е плод на клиентските нужди

 

Синждента винаги са търсили вдъхновение за новите си продукти именно в проблемите и изискванията на своите клиенти. Манекро се появява, за да отговори на тях и го прави подобаващо. Затова и положителната оценка от производителите е важна за развитието на новия хибриден сорт. Един от тях е Александър Петров от Царева поляна, област Хасково, който споделя, че е повече от доволен от първия си сезон с Манекро и ще продължи да залага на него за производството на розов домат. Според производителят, основното предимство на Манекро е, че плодовете запазват едрината си от първата до последната китка. 

Манекро наистина е доказателство, че в България може, има и ще има качествено производство на зеленчуци. Екипът на Синджента е повече от горд да бъде част от подобна оптимистична прогноза и обещаващо бъдеще за родните производители.

Вижте видеото с Александър Петров:

 Повече за Синджента на www.syngenta.bg

 Б. р. - Статията е публикувана в бр. 2/февруари 2021 г. на сп. "Практично земеделие". Изданието е на разполежоние във вестникарската мрежа в цялата страна