Растителна защита, торове, семена

ГЕОСЕМСЕЛЕКТ предлага семена от унгарски пипери с изключителна устойчивост на вирусни и бактериални болести

2021-03-10 

Хибридните домати и пипери са навлезли в масовото производство подари много причини. Поради естеството на създаването на един хибриден сорт, вероятността в него да има съвкупност от много полезни качества е голяма. Накратко, един хибриден сорт има възможността да комбинира, например, добри вкусови качества с висок добивен потенциал и устойчивост на болести. Пример за това е устойчивостта на бронзовост (TSWV) – вирусно заболяване, което се пренася от трипс и води до огромни поражения на растенията.

Пиперите са една от културите, които страдат значително от това заболяване и устойчивостта към TSWV става все по-ценна, взимайки предвид и по-меките зими, в които популациите на вредителите не се редуцират толкова. Унгарската фирма Capsico е специалист в селекцията на хибридни пипери, с цел устойчивост, висок добивен потенциал и ценни пазарни качества, като вкус и дълготрайност. Капиите Криптон F1, КахунаF1 и КазарF1 са подходящи за оранжерийни стопанства, където трипса може да бъде по-голям проблем, както и за отглеждане на открито при наличие на вредителя. Същата устойчивост имат и светлозелените пипери Октавия F1, CAP-1882 F1 и камбата Bronco F1.

 

CAP-1882 F1

Друга ценна устойчивост е тази към бактерийното петносване (Xanthomonascampestrispv.vesicatoria – Xcv). Тя е особено значима при производството на открито, където след обилни или продължителни валежи, шансът за развитие и разпространение в посева на бактерията се увеличава значително. Сортовете с висока устойчивост към Xcvса капиите КахунаF1, CAP-1801 F1, светлозеленият Lexana F1 и камбата БронкоF1.

 При интерес към тези сортове, може да се обърнете към дистрибутора на семената на Capsico за България – Геосемселект ООД в сайта им: https://geosemselect.com/product-tag/capsico/или на тел. 0886 784426 и 088 738 8028.

  

Какви са предимства на хибридните сортове пипери?

Хибридните сортове при зеленчуковите култури като домати, краставици и пипери са навлезли отдавна и тяхното използване става все по-често и в някои случаи неизбежно. Селекционната работа при тези култури (и също при много други) е доказала, че хибридизацията е успешен метод на комбиниране на полезни стопански качества, които трудно могат да се намерят в директните сортове. В Европа, методите за създаване на сортове на хибридни сортове от тези култури не включват генно модифициране или друга инвазивна намеса в ДНК-то на растенията. Хибридите се създават чрез целенасочени кръстоски по конвенционален метод – ръчно вземане на прашец и прилагането му върху цвят от друго растение от същия вид. Основната работа на селекционерите е да планират, проследят и оценят направените кръстоски.

 

Б. р. - Описание на стопанските и пазарни качества на унгарските пипери, семена от които предлага Геосемселект, може да прочетете в бр. 3/март 2021 г. на сп. „Практично земеделие”, който е на вестникарския пазар от 11 март 2021 г., както и на: https://praktichnozemedelie.com/w/p/a/0/4/3562/bg#1