Растителна защита, торове, семена

Николай Георгиев от ГЕОСЕМСЕЛЕКТ с престижна грамота за научни и практически постижения в семепроизводството на български домати

2021-04-15 

В началото на април т. г,  в. „Марица” (Пловдив) обяви номинираните за Агро Оскар в настоящото издание на конкурса - над 50 стопани, които са се включили в надпреварата за големия приз. До финал достигнаха земеделски производители, всеки от които е уникален със своята дейност, съобщава изданието.

Николай Георгиев от ГЕОСЕМСЕЛЕКТ – най-авторитетната българска селекционна и  семенарска компания, е единственият сред номинираните, който умело съчетава науката и практиката със семепроизводство на български сортове домати в с. Стряма.  Основател на фирмата е един от най-популярните селекционери на хибридни домати в България е проф. Христо Георгиев – с впечатляващите 60 години опит в тази сфера. „Геосемселект“ е горд собственик на 18 сорта хибридни домати. Главната цел на фирмата е запазването на истинския вкус на автентичния български домат.  Николай Георгиев е втук на известния селекционер, магистър от АУ- Пловдив, с престижни специализация в институти Европа и САЩ по развитие на съвременната селекция на зеленчукови култури.

 Ето какво сподели младият селекционер за ptraktichnozemedelie.com:

„С голяма изненада и радост научих, че съм номиниран за наградата „Фермер на Тракия 2020“. Това е 18-тият поред конкурс, организиран от вестник „Марица” и техните партньори, в който се награждават стопани в направление „Растениевъдство и Животновъдство”. Комисия, сред която са и ИЗК – Марица и Аграрен Университет – Пловдив, избира по един победител от двете категории. Аз получих Грамота за това, че съм един от 11-те финалисти на конкурса, а голямата награда спечели заслужено Кунка, която се занимава с отглеждането на био гъби Шийтаке. За всеки от 11-те финалисти беше направена презентация на пано, част от изложбата „Фермер на Тракия“, която се намира до входа на Цар Симеоновата градина в центъра на Пловдив. Експозицията ще бъде изложена там до края на месец май, т. г., където освен за номинираните, минувачите могат да прочетат и интересни факти и за историята на българското селско стопанство, както и за научните институти в района.”

Екипът желае професионални успехи на младия селекционер!