Растителна защита, торове, семена

ДЕКАЛБ® предлага 15 хибрида рапица – подходящи за всеки регион, за всяко стопанство, за всяко едно поле и според конкретните условия на отглеждане

2021-06-07 

За поредна година 1/3 от площите, засети с рапица в България, са с хибриди на Декалб®

 Мениджмънтът на Байер КропСайанс България организира и проведе открити дни -  Байер Агро Арена, в 8 локации, в различни региони на страната (края на май  т. г.),  които бяха посрещнати с изключително одобрение от земеделските производители. Репортер на praktichnozemedelie.com присъства на открия ден, проведен в землището фирма „Зара Агрия” ЕООД, с. Свободен, обл. Сара Загора.

При представяне на рапичините  хибриди на Декалб®, включени в портфолиото за сезон 2021,Николай Черкезов, Мениджър Ключови клиенти и Регионален Мениджър Южна България в Байер КропСайанс коментира пазарната ситуация при рапицата в Европа. Той подчерта, че континентът е  най-големият производител на рапица в света, дори и преди Канада – другият силен регион, където тя се произвежда. Ето още от коментарите на мениджъра:  - В Европа, през последните 4 години, се очертава тенденция за намаляване на площите с рапица. Понастоящем в Европа ще се жънат 69 млн. декара, докато през 2017 г. се реколтираха 83 млн. декара - намалението е 17%. В България засетите площи с рапица се задържаха през 2021 г., но на рекордно ниските нива от 1,2 млн. дка. Една от причините за тази тенденция в България е, че културата е трудна за отглеждане, предизвикателствата са от сеитба до жътва, а периодът на вегетация надхвърля 9 месеца. Фермерите, водени от прагматични съображения, се насочват към други култури. Разбира се, че пазарният закон за търсенето и предлагането действа и при тази ситуация. По-малкото предлагане води до това, че към момента фобната е над 500 евро за тон рапица, а в края на април беше достигнала до 600 евро. Така че, макар и културата да е „трудна”, ние от Байер предлагаме високодобивна съвременна генетика и цялостни растителнозащитни решения, като по този начин трудностите се редуцират и с продуктите на компанията облекчаваме отглеждането й. Нашата препоръка е: „Гледайте рапица”. Оглеждайте рапица, когато другите не го правят и намаляват площите си. Защото, както сами виждате, макар и при трудните условия на този сезон, тук, в региона: есенна суша, която не позволи добра подготовка на площите и липса на дъждове  - посевите са в добро състояние, с потенциал за добив над 300 кг/дка.

 За поредна година 1/3 от площите, засети с рапица в България, са с хибриди на Декалб®, или това е 33% пазарен дял. В Южна България цифрите са още по-фрапиращи –  45% е делът на рапичните хибриди на фирмата., т. е. всяка втора торба засята рапица,  през м. г., е от генетиката Декалб®. В портфолиото ни за т. г.  са включени 15 хибрида, 8 от които са от технологията Клиърфийлд  и 7 конвенционални. Имаме 6 премиери -  4 нови Клиърфийлд хибрида и 2 нови конвенционални. На българския пазар няма друга конкурентна компания, която да е с толкова богато портфолио. Това е едно потвърждение за възможностите на селекцията на Декалб®, която е в състояние много бързо да създава нови хибриди рапица.

Чрез 15-те хибрида, Байер КропСайанс има възможност да предложи подходящ за всеки един район  в страната, за всяко една ферма, за всяко едно поле, съобразявайки се със спецификата на почвените условия, климатичните условия, средата на отглеждане, интензитета на торене и др., подчерта Н. Черкезов.

 

Екипът от търговски представители за Южна България на Байер КропСайанс, присъствал на открития ден в. Свободен обл. Стара Загора

Б.р. - Повече за агрономическите и стопанските качества на рапчините хибриди на Декалб®, включени в портфолиото на фирмата за предстоящата кампания, ще прочетете в бр. 6/2021 г. та сп. „Практично земеделие”, който ще бъде в разпространителската мрежа в цялата страна от 10 юни , т. г.

(ПЗ)