Растителна защита, торове, семена

Жечо Мурзов: Използването на нелегални продукти за третиране на рапични семена, освен че е нерегламентирано, крие опасност за понижена кълняемост

2021-06-08 

 Декалб® предлага за сезона фабрично третирани рапични семена с новия инсектицид Бутео® старт

 Жечо Мурзов, Търговският директор на Байер КропСайанс за България коментира, по време на открития ден в рамките на Байер Агро Арена 2021 г,  с. Свободен, обл. Стара Загора, че едно от важните условия за успешна стратегия при отглеждането на рапица е ранната й сеитба, без забавяне в „очакване на дъжд”. Стопански оправдано е културата да се засее „на сухо”, разбира се, при добре обработена почва, и след като падне дъжд, тя да продължи развитието си. При сухи условия съществува риск рапицата да бъде компрометирана от неприятели, които вредят в този период, напомни Ж. Мурзов. Затова, от тази гледна точка, един от ключовите моменти за успех при културата е както ранната сеитба, така и  използването на третирани с инсектицид семена. Това, което Байер ще предложи на производителите тази година, е един изключителен инсектицид – нов клас, който дава възможност рапицата да бъде предпазена от неприятели, дори да е засята в края на юли, началото на август, т. е. за дълъг период от време. Това позволява на рапицата при всеки едни дъжд  да поникне и да се развие нормално. При такава една ситуация производителите биха могли да сеят и с по-малка сеитбена норма, което освен че съкращава разходи, дава и по-равномерен посев.

Този начин на ранна сеитба е експериментиран  и в Южна, и Северна България от специалистите на Байер  и резултатът е, че при такава сеитба няма никакви проблеми със стрелкуване на културата и т. н. Причината да няма проблеми със стрелкуването, обясни Ж. Мурзов, е, че рапицата трябва да премине през процес на яровизация, който й позволява по-нататъшно добро развитие.

Тава е правилната стратегия – ранна сеитба, но със семена третирани с качествен фабрично приложен инсектицид, обобщи мениджърът.  Той подчерта, че използването на нелегални продукти за третиране на семенен материал от рапица, на база на  имидаклоприд, крие опасност да бъде понижена кълняемостта на семената, ако те са с микропукнатини, които не могат да бъдат установени от производителя. (Б. а. - Освен това използването на нелегални продукти е незаконно и подобна търговия е нерегламентирана, коментира още специалистът.)

Затова нашата препоръката е, да се използват фабрично третираните семена с Бутео® старт на Декалб®, от които фирмата ще предложи за сезона достатъчно големи количества, съобщи търговският директор. В допълнение той информира, че за фабрично третиране с инсектицид фирмата-производител избира най-добрите и най-качествените партиди семена, за да не се създава страничен ефект. Така че залагайки на тренирани с инсектицид семена, вие, можете да бъдете сигурни, че  получавате най-доброто от компанията, не само като генетика, но и като характеристика на продукта, подчерта Ж. Мурзов.

На снимката: Жечо Мурзов (отляво на дясно), Ангел Косев и Владимир Вълчев – част от екипа търговски представители на Байер КропСайанс за Южна България

Яна Брезовска