Растителна защита, торове, семена

Байер ще предложи новия почвен хербицид Матено форте и новия фунгицид Инпут - при пшеница, за кампания Есен 2021

На открития ден в с. Свободен, обл. Стара Загора (края на май, т. г.), организиран в рамките на платформата Байер Агро Арена 2021, експертите на Байер КропСайанс информираха земеделските производители, че компанията  ще предложи  нов почвен хербицид и нов фунгицид - при пшеница, за кампания Есен 2021.

Радко Христов - Продуктов Мениджър в пшеница, в компанията, съобщи, че тази есен Байер ще представи на пазара нов продукт – почвен хербицид в пшеница. Той е със съвсем нов механизъм на действие, различен от досега познатите продукти при пшеница. Новият продукт Матено фортее широкоспектърен - действа и срещу житни, и срещу широколистни плевели. Най-важното предимство на този продукт, подчерта експертът, е, че е безкомпромисен срещу самосевка от технологична рапица, която се отглежда на много полета в Южна България. При приложение на продукта - почвено или ранно вегетационно, технологичната рапица се контролира максимално.  Друго предимство на новия продукт е, че приложен почвено - действа и срещу житните плевели, което като ефект при конкурентните продукти не се наблюдава. Особено ефикасен е и срещу плевелите от групата на ефемерите, които се развиват още наесен и които много трудно се контролират напролет.

Освен тези предимства на Матено форте,трябва да се знае още, че това е продукт с различен механизъм на действие спрямо житните плевели, допълни информацията Жечо Мурзов, Търговски директор на Байер КропСайанс България. Той съобщи, че продуктът контролира успешно житни плевели,  които са придобили резистентност спрямо хербициди, като напр. райграс и др. Матено форте ще бъде единственото решение за момента, което ще работи добре срещу тези устойчиви плевели, коментира експертът.

Очакваме и новият фунгицид – Инпутна Бйер при пшеница, съобщиха още експертите. Той ще замени Фалкон, който вече е спрян от производство. Това е фунгицид, който може да се сравни с действието с Прозаро на Байер, добре познат на производителите. Инпут ще бъде прилаган за първо третиране. Другото име на Инпут е Прозаро Макс. Ще бъде подходящ и за есенно третиране в по-ниска доза, при нападение от септория, дрешлера и др. болести. Продуктът е много подходящ и за трето третиране срещу поява на фузариум по класа.

Ценово ще бъде добре позициониран. И за първа година, тази есен ще бъде предложен на пазара в пакет с обеззаразителя Ламадор, съобщи Владимир Вълчев, Търговски представител на Байер КропСайанс Бългрия за Стара Загора и Нова Загора.

 На снимкатаВладимир Вълчев (вляво) и Радко Христов (вдясно) представят новите продукти при пшеница на Байер за Есенна кампания 2021

(ПЗ)