Растителна защита, торове, семена

В Канада стартира Национален пилотен проект за мониторинг на царевичния стъблопробивач

2021-06-17 

Надзорна работна група на Канадския фитосанитарен съвет разработи хармонизиран протокол за мониторинг на царевичния стъблопробивач (Ostrinia nubilalis), достъпен както на английски, така и на френски език, съобщава специализирания сайт  https://www.topcropmanager.com/. От производителите се иска да докладват за всички яйца, ларви или щети от пробивача, които открият в която и да е култура гостоприемник, чрез проучвания в началото / средата на сезона (преди юли) и  в края на сезона (юли до прибиране на реколтата).

За проучванията се използва приложението Survey123, което производителите ще трябва да изтеглят за достъп, се посочва в информацията.

Царевицата е предпочитаната гостоприемна култура на царевичния стъблопробивач, но той е   вредител и за други култури, включително киноа, хмел,  коноп, просо, картофи и ябълки, и др., напомнят създателите на проекта. Освен това в публикацията се коментира, че наскоро е наблюдаван срив в устойчивостта на генно модифицираната царевица спрямо вредителя, което е още един аргумент за въвеждането на национален мониторинг.

Отчитането в реално време на стадиите на развитие на стъблопробивача може да помогне за оценка на риска от огнища в царевичните посеви,  в различните региони на страната. Данните от мониторинга ще бъдат използвани, за да отговорят на въпроси за предпочитаните от стъблопробивача култури-гостоприемници, както и неговото разпространение, и относително намножаване, подчертават от Канадската служба за растително здраве.    

На снимката: Повреда по царевичен кочан от ларвата на Ostrinia nubilalis. Снимката е предоставена от ФМС Агро България.

(ПЗ)