Растителна защита, торове, семена

Байер предлага два много изгодни пакета с продукти за комплексна защита на есенните посеви

2021-06-30 

 Владимир Вълчев, Регионален представител на Байер КропСайанс за Стара Загора и Нова Загора, на специално организирана среща по време на изложението БАТА Арго, информира земеделските производители за качествата на  обеззаразителите на Байер при семена от пшеницаи ангажира вниманието им с новите пакетни предложения на компанията заесен 2021. Той  маркира накратко проблемите, които възникват  в есенните посеви със зърнено-житни култури, при  възможни нападения  от неприятели и болести и посочи растителнозащитните решения, които компанията предлага за ефикасен контрол.

Представяме презентацията в резюме (и със съкращения).

От икономически важните болести по пшеницата, които се пренасят главно чрез семената, в есенниците може да се очаква снежна плесен, а патогените на кореновите гниения  се предават основно чрез почвата и растителни остатъци.

Фузарийното кореново гниене е заболяване, което се пренася чрез семената. Напада кълновете, корените, кореновата шийка и основата на стъблото (тъмно кафяви лезии), а след това заразата се разпространява и в класовете (т. е., заразява зърното). Гъбата се запазва като мицел в растителните остатъци и  семената.

Другото заболяване, което също е проблем за посевите от пшеница, е базичното гниене (гниене в основата на стъблата). Изразява се в лезии, които се наричат „еленово око”. Гъбата се запазва в почвата по растителните остатъци и при благоприятни условия патогенът отново заразява. През есента младите растения се заразяват от спорите на гъбата. Борбата с базичното гниене е много трудна. То не се появява в самото начало, а признаците стават видими рано напролет.

Протиоконазол съдържащите продукти са най-ефикасните за контрол на тези заболявания, информира експертът. Той подчерта, че всички продукти на Байер, прилагани за контрол в този сегмент, съдържат протиоконазол.

Други проблеми, които могат да се очакват в есенните посеви, са повредите от неприятели: въшки, житни мухи, цикади. Препоръката на експертите на Байер, съобразена с практически наблюдения,  е борбата срещу житните мухи да се извежда много рано – още при оформяне на първи – втори лист.

Предложението на Байер за контрол на болестите преносими със семената и почвата, както и срещу неприятелите по младите есенни посеви е, да се прилагат продуктите: Баритон Супер®  - за обеззаразяване на семената  и инсектицида  Децис® 100 ЕК  - срещу неприятелите, нападащи посевите през есента

Какви пакети ще предложи Байер за есен 2021?

За предстоящата есенна кампания Байер ще предложи  Баритон Супер®  в пакет с инсектицида  Децис®  100 ЕК.

1. Баритон Супер® в пакета е 10 л (за 1000 декара), като при закупуване на 5 пакета от обеззразарителя, се получава Децис® 100 ЕК за 200 декара – безплатно.

Контролът на въшките в посевите е много необходим, защото те са основните преносители на вирозите, напомни експертът. Посевите пожълтяват, растенията не могат да бъдат изхранени и добивът се компроментира. Предвид бързото размножаване на въшките, проблемът трябва да бъде отстраняван своевременно, обърна внимание В. Вълчев. Той отново припомни, че срещу видовете житните мухи (шведската и хесенската) третирането следва да се направи рано  във фаза първи-втори лист. Продуктът Децис® 100 ЕК, в доза – 6,3 мл/дка, приложен в тази фаза  дава сигурна защита на посева. Пораженията от житните мухи са много големи при мека, топла и влажна есен. Оптималните температури за развитието им са в рамките на 8-10-12⁰С. Затова, редовно се следят температурите - летежът и храненето им  започват от 8 до 15⁰С, снасянето  при 16-30⁰С.  Трябва да се знае още, че на по-голяма опасност от нападения са изложени ранните и много ранните посеви. Решението, което  Байер предлага, е срещу неприятелите наесен да се прилага Децис® 100 ЕК. Продуктът е уникален поради изключително новата си формулация. Подобреният Децис е много по-ефективен; прилепването му към растенията  е много по-добро от другите делтаметрини и генерични продукти. Има изразено репелентно (отблъскващо) действие, и е с много добра устойчивост на слънчевата светлина. Дозата в пшеница е 6,3 мл/дка, като при есенно приложение, се препоръчва използването му  да е с по-малко количество работен разтвор.

2. НОВИЯТ ПАКЕТ на Байер за есен 2021 съдържа продукти за комплексна защита на житните  и  включва  обеззаразителя Ламадор® и най-новия фунгицид на компанията Инпут®.

 Ламадор®  съдържа две активни вещества:протиоконазол и тебуконазол. Тази година предлагаме Ламодор® с новият ни фунгицид Инпут®, който по механизъм на действие е сходен с Прозаро®, обясни В. Вълчев и продължи:  -Както е известно, Фалкон® отпада от тази година и на негово място идва Инпут®. Високо ефикасен фунгицид с разтеглива доза на приложение, подходящ и срещу кореново гниене наесен.  Препоръката е,  да се  прави, при необходимост, фунгицидно третиране и през есента, за комплексна защита на пшеничените посеви. Инпут® е ефикасен срещу всички гъбни болести: брашнеста мана, кафява и жълта ръжда, стъблена ръжда, септория, фузариум  и коренови гниения. Може  да се прилага и при по-ниски температури до 15 градуса,  има  лечебно и изкореняващо действие и осигурява защита от 4 седмици.

Поради добрите му показатели, продуктът ще бъде един от водещите фунгициди на Байер при житни, каза експертът.

Компанията предлага също и добре познатият обеззаразител Ламадор® Про, с регистрация в ечемик, на много добра цена. Тази година, ечемиците, семената на които са обеззаразени с Ламадор® Про, се развиха много добре, тръгнаха жизнени презесента и посевите са здрави и хубави, каза в заключение В. Вълчев.

Яна Брезовска

Цялата статия, и препоръките на експертите на Байер за комплексна защита на есенните посеви,  както и публикация за устойчивостите на рапицата на Декалб®, даващи й изключителни предимства – може да прочетете – в бр. 7/юли 2021 г. на сп.   ” Практично земеделие”, който излиза от печат на 09.07. 2021 г.