Растителна защита, торове, семена

И тази година производителите са наясно - защо да изберат новите и доказалите се хибриди рапица на РАПУЛ

2021-07-14 

Защото получават най-добрите семена, които им гарантират:

Ø  Широк сеитбен прозорец, за да се съобразите с моментните капризи на времето.

Ø  Бързо поникване и хомогенен посев.

Ø  Много добре развита коренова система, която ще усвои оптимално наличните хранителни вещества и влага в почвата.

Ø  Отлично развити растения, надеждно защитени от Фома, Вертицилиум и жълта вироза.

Ø  Планиране на жътвата и възможност за късна такава, благодарение на отличната устойчивост на разпукване на шушулките.

Ø  Сигурен, стабилен и гарантирано висок добив.

Ø  Възможност за отглеждане на рапица във всички региони на страната, на всички типове почви и при различни системи на производство.

 Кратка агрономическа характеристика на иновативните хибриди на фирмата от портфолиото за сезон 2021:

 БЕАТРИКС CLНовновопоколениеCL хибрид отРАПУЛ, който притежава редица предимства: повече гъвкавост и надеждност при борба с плевелите; бърз начален старт и формиране на достатъчно количество биомаса наесен - възможност за късна сеитба и за изключително ефективно усвояване на наличния в почвата азот. Всичко това е допълнено с редица устийчивости на: жълта вироза (TuYV), разпукване на шушулките, Фома (Rlm7). Мощната коренова система осигурява по-добър растеж след зимата и по-силна толерантност към абиотичен стрес през пролетта и лятото.

 

ДЪПЛО Нов - конвенционален хибрид  рапица, съчетаващ в себе си най-новите гени за устойчивост на: жълта вироза (TuYV), Фома (Rlm7) и Вертицилиум – гаранция за високи и стабилни добиви дори и при неблагоприятни условия във всички региони на страната. Благодарение на мощното и бързо развитие на растенията наесен, добре развитата коренова система и оформена листна розетка, хибридът е изключително подходящ за по-късни срокове на сеитба и за екстензивни и интензивни технологии на отглеждане. Мощните и добре развити растения позволяват на хибрида да преодолее по-добре дългите периоди на засушаване и да усвои пълноценно азота. Високата устойчивост на разпукване на шушулките ни дава сигурност и спокойствие, както и възможност за по-късна жътва на полето, без риск от загуби на добива.

 ДИНАМИК – вече познат на производителите, този хибрид съчетава в себе си устойчивост на: жълта вироза (TuYV), Фома (Rlm7), Вертицилиум и разпукване на шушулките. Изключителното му представяне дори в условията на топлинен и воден стрес, съчетани с висок и стабилен добив, му отреждат челно място в портфолиото на РАПУЛ и стопанствата на всички фермери.

 КИКЪР е познат на производителите от миналата година. През 2020 г. от него прибрахме добиви от над 500 кг/дка. Освен добивния потенциал, хибридът е атрактивен и с други свои предимства: най-студоустойчивия хибрид рапица, който се представя отлично и в различни стресови условия.

 Не бива да пренебрегваме и утвърдените ДАРИОТ, ЕДИМАКС CL (най-продаваният клиърфийлд хибрид в България) и ФЕНИКС CLлюбими продукти на всички фермери – не само заради високите и стабилни добиви, но и заради отличния фитосанитарен профил и адаптивността им към различни почвено-климатични условия.

 Поредната иновация в портфолиото на РАПУЛ е технологията за третиране на семена RAPOOL Seed Power, която:

·         Активира естествените растежни и защитни механизми в растенията;

·         Увеличава скоростта на комуникация на генетичните съобщения в растенията;

·         Повишава естествената устойчивост на растенията срещу болести и неприятели;

·         Увеличава размера на вегетативната маса и удължава цъфтежа.

 А за максимална защита още от сеитбата, можете да разчитате на хибриди, при третирането на които е добавен и системен инсектицид. Така растенията не се нападат от инсекти в началната фаза от вегетацията и се развиват нормално, което е предпоставка за реализиране на максималния добивен потенциал.

 Безспорно – за успешното отглеждане на рапица сред най-важните фактори е изборът на подходящ хибрид.

Този избор не е едностранен, а зависи от: типа почва, надморската височина, времето на сеитба, технологията на отглеждане.

Когато е сухо – сеем късно (като за целта избираме измежду ДАРИОТ, КИКЪР, ФЕНИКС CL, БЕАТРИКС CL или ДЪПЛО), торим по-малко, не използваме растежни регулатори. Когато съобразим всички тези фактори, трудно нещо може да попречи на успешния резултат. Разбира се, не може да се предвиди всичко, особено времето, но може да се нагоди технологията така, че да се преодолеят капризите. Решения винаги има!

И смело можем да заявим, че няма по-печеливша култура от рапицата. Освен, че обогатява сеитбообръщението, тя е и първата култура, която носи свежи пари. В момента сме в много изгодна позиция, защото недостигът на рапица в ЕС е факт, а полетата с хибридите на РАПООЛ обещават добра реколта. С високите цени на продукцията, рапицата стремглаво се завърна в бързата лента и обещава да е победител.

 Б.р. - Публикацията е продължение по темата от статия "Основни предимства на рапицата на RAAPOOL: https://praktichnozemedelie.com/w/p/a/0/4/3759/bg#1

Пълният текст е публикуван в бр. 7/2021 г. на сп. "Практично земеделие"