Растителна защита, торове, семена

ЛИДЕР КОНСУЛТИНГ: ВРЕМЕ Е ЗА КАЧЕСТВО - ОРИГИНАЛНИ СЕМЕНА ВНОС ОТ АВСТРИЯ С МАРКАТА SAATBAU LINZ

2021-08-06 

Семената трябва да са автентични. Семената трябва да са надеждни. За здрав и пълноценен  посев.  Семената са носители на определена генетика. Тази генетика трябва да е добра за агронома, който ги отглежда – да имат добро фитосанитарно здраве, добра толерантност на абиотичен стрес, да позволяват гъвкаво райониране поради глобалната промяна на климата. Продукцията от тези семена тряба да съдържа качествени показатели, които да са предимство за преработващата промишленост и за крайния потребител.

А ние, които отглеждаме тези семена, трябва да сме отговорни към Земята и бъдещата продукция.  Да работим с наука и мисъл, по правилата на агрономическите закономерности, следвайки  една икономическа целесъобразност, която да ни позволи в дългосрочен план да имаме печеливши стопанства, а населението  да има стоки на справедливи цени.

Време е за качество – качествени  сортове, качествени  семена, качествени технологии, качествени хора – така количеството ще дойде от само себе си.

АВСТРИЙСКАТА СЕЛЕКЦИЯ на пшеници е позната отдавна като създател на най-високо качество. В последните години все повече се обръща внимание на климатичните промени и на повишаване на добива в новите динамични условия, но верни на своята взискателност за качество - австрийските селекционери работят по своята „златна  серия“ пшеници, съчетали в себе си добив, здраве и високо качество.

Но не забравяйте най-важното – за да се разгърне един сорт на дадено ново място, на него му трябва поне един цикъл на развитие – след това той ще тръгне  към възходящи резулати.

От 2015 година Лидер Консултинг  ЕООД е официален представител на австрийската семенарска къща SAATBAU LINZ и чрез многобройни опити отсява ежегодно най-новото и подходящо портфолио за България. Така, в момента, на полето има набор от изключителна житна селекция.

АУРЕЛИУСе средно ранозрял сорт пшеница с качество, клонящо към премиум – високи падащи числа, добър  протеин, перфектна алвеограма, устойчивост  на прорастване на зърното – това прави АУРЕЛИУС най-желаната австрийска пшеница от модерната съвременна селекция. АУРЕЛИУС е широкоадаптивен сорт, доказал се в различни региони на Европа и получил щемпел „КЛИМАФИТ“ – готов за климатичните промени.

АЛБЕРТУС – ИМЕТО НА КАЧЕСТВОТО – ВИСОКОПРОТЕИНОВА ПШЕНИЦА

АЛБЕРТУС винаги ще изпъква на фона на целокупната селекция на жита.  По 12 качествени показатели този сорт получава най-високите оценки не само от конкурсни изпитвания, но и от практиката. За да отглеждате успешно АЛБЕРТУС, трябва да имате търпение, усърдие и постоянство, което със сигурност ще бъде възнаградено с растящи икономически резултати.

АКТИВУС  се доказа вече и в практиката на България  като високодобивна качествена хлебна пшеница (виж. заглавната снимка). Може да се препоръча  като основен сорт за всяко едно стопанство. Ще гарантира висок добив с високо качество и ранна жътва.

АПЕКСУС  - високодобивна, ранна, качествена пшеница с изявена стресоустойчовост – както на мраз, така и на суша. Също така има селектирана толерантност на брашнеста мана, жълта ръжда и в голяма степен на фузариум по класа. Зърното освен висок глутен и стабилно падащо число  има много висока абсолютна маса и е устойчиво на прорастване.

БАЛИТУСи ФАУНУС – масови хлебни пшеници с много висок добивен потенциал, отличен здравен статус, много устойчиви на полягане.

НОВИ СОРТОВЕТОНАЖ фуражна пшеница и ШЕВИНЬОНмасова хлебна пшеница  с голям потенциал, които са най-новото въведение в България и засега очакваме с разгръщане на опита с тях и потенциала им да достигнат рекордни резултати.

Очаквайте в следващата публикация: ЛИДЕР КОНСУЛТИНГ предлага и други житни кулури от австрийската селекция като тритикале, доказали са се сортовете ТРИБОНУС и ТРИМАКСУС, ръж за зърно, ръж за биомаса, овес.

Инж.-агр. Евелина Маринова:  0886628775; www.leader-consulting.bg

 -- ------

Б. р. Статията е публикувана в бр. 8/август 2021 г. на сп. „Практично земеделие”. Изданието може да бъде намерено в разпространителската мрежа в страната от 10.08.2021 г.