Растителна защита, торове, семена

SAATEN-UNION предлага само най-добрите сортове пшеница, ечемик, тритикале и грах на българските производители – доказали се с добиви и качество

2021-08-10 

На прага на новата стопанска година, поглеждаме напред с огромно задоволство от получените резултати, но отчитаме и предизвикателството, пред което се изправяме – да съумеем отново да предложим само най-доброто на всеки един от българските производители. Логично идват и въпросите от рода на:  как да продължим работата си занапред, какви сортове да изберем, каква технология да приложим? Разбира се, еднозначен отговор не може да се даде. И докато технологията е следствие от структурата на стопанството и даденостите на района, то в избора на правилния сорт можем и трябва да бъдем абсолютно прецизни.

И тук е нашето място – да окажем подкрепа със съвети, знания и опит, натрупан в годините.

Следейки отблизо състоянието на нашите сортове, ние можем да предложим най-подходящия за съответния регион. Защото спецификата на микроклимата и характеристиките на сорта са строго индивидуални. И за да е успешно производството, то първо трябва да се подберат правилните култури и сортове, които биха могли да разгърнат пълния си потенциал в определен географско-климатичен район.

И за предстоящата кампания сме подбрали сортове пшеница, ечемик, тритикале, ръж и грах, в чиито качества сме напълно убедени.

Адаптивността и устойчивостта на различни стресови условия се доказаха за пореден път и през изминалата стопанска година – с високи добиви и качествено зърно.

Пшеницата е основната култура в нашето земеделие и като такава, трябва да й обръщаме специално внимание. И тук е ясно, че пътят към успешното производство зависи от избора на правилния сорт, а именно сортът, който е най-подходящ за съответния район, а не този, който е дал висок добив на съседа ни. Важно е качеството на семената, които избираме за сеитба – гаранция за високи резултати може да има само тогава, когато използваме сертифицирани семена с доказан произход.

В последните няколко години ние обновихме портфолиото си и сега предлагаме най-добрите сортове пшеница на SAATEN-UNION: в реални производствени условия ПИТОН, ЦЕНТУРИОН и АСПЕКТ се представиха с добиви близки до 1 т/дка. Това са пшеници, които не само пълнят хамбара, но покриват и всички качествени показатели за хлебна пшеница. В момента това са най-търсените и желани сортове сред производителите в България.

За ценителите на ранните пшеници е ПИТОН – осилиест сорт с ниски растения (на снимката), който показа изключителна адаптивност във всички региони на страната.

ЦЕНТУРИОН е сорт с отличен фитосанитарен профил, при чието производство разходите за растителна защита са сведени до минимум, а поради голямата си толерантност на засушаване и стресови ситуации производството е много слабо повлияно от климатичните фактори.

 

АСПЕКТ пък се отличава с много добра студоустойчивост и изключително бърз старт наесен, което дава възможност за много късна сеитба, без това да се отрази на добива (на снимката).

 

Тази година като че ли наблюдаваме възраждане на ечемика като култура по родните полета. Все повече производители започват да връщат тази култура в сеотбооборота, защото тя е не само необходима, но и доходоносна. Тук можем да предложим доказано най-високодобивният сорт ечемик в България – СУ ЕЛЕН, който се отличава с изключителна пластичност, невероятна устойчивост на полягане и рекордни добиви във веки един регион на страната. И тази година СУ ЕЛЕН е лидер със среден добив над 1000 кг/дка на производствени площи -  наистина впечатляваща цифра.

Портфолиото ни при ечемика се допълва и от по-новия сорт БЕЛИСА, който е по-късен и е специално създаден за сеитба в райони с по-висока надморска височина, където почвите са по-студени. Представя се отлично при по-хладен климат и на тежки, влажни и студени почви. А заради фитосанитарния си профил, сортът е подходящ за локации с високо нападение на болести. Резултатите и тук са отлични – над 950 кг/дка.

 

Жътва на тритикале - сорт Тадеус

Тритикале и ръж са култури, които традиционно се свързват със SAATEN-UNION. И тази година те са налични: да сорта тритикале: ТУЛУС – високи растения, изключително подходящи за производство на силаж и биомаса и ТАДЕУС – новото попълнение в портфолиото ни, който е по-скоро пшеничен тип  и е специално селектиран за производство на зърно и силаж.

ИНСПЕКТОР е сорт ръж, който от няколко години насам се доказа като предпочитан както за производство на фураж, така и за консумация в хранително-вкусовата промишленост.

И тази година сме повече от готови да застанем до земеделските производители, за да  помогнем в избора на най-добрите продукти и в правилното им отглеждане. Сигурни сме, че професионалният ни екип и качествената селекция ще оправдаят за пореден път доверието, което ни се гласува.

 Защото SAATEN-UNION създава селекция за бъдещето!

Допълнителна информация: https://www.rapool.bg/

На заглавната снимка: Жътва 2021 г. - пшеница на SAATEN-UNION

---------------------------------------------------------------------------------------

Б.Р. - Текстът е публикуван в бр. 8/август 2021 г. на сп. "Практично земеделие". Изданието може да бъде намерено в разпространителската мрежа, в цялата страна от 10-08-2021 г.