Растителна защита, торове, семена

Явор Гечев прогнозира, че добрите цени в зърнения сектор ще се запазят

2021-08-25 

По време на посещението си в Добрич и участието си в откриването на тазгодишното издание на Добричкия панаир, служебният заместник-министър на земеделското министерство Явор Гечев е коментирал пред журналисти, че очакванията за тазгодишната реколта от зърно е тя да бъде богата, като същевременно цените на пазара ще се запазят добри за производителите. „Предстои кампанията по прибирането на реколтата да приключи, след което ще отчетем реалния добив в зърнения сектор“, е добавил той, се казва още в съобщението на пресцентъра на МЗХГ. На въпрос за вероятността от поскъпване на цената на хляба, заместник-министър Гечев е посочил, че най-слабо влияние върху нея има суровината, сред факторите, от които тя се определя са – работната заплата, цената на тока, газа и други. „Това са пазарни отношения, на които ние няма как да влияем“, е казал той.

Заместник-министър Гечев е съобщил, че Министерството на земеделието, храните и горите е в активна дискусия с Министерство на околната среда и водите по отношение на промяна на тълкованието за биомаса. „Ние смятаме, че има достатъчно нормативни документи, които дават основание вътрешната биомаса на ниво стопанство да не бъде определяно като отпадък. През новия програмен период, който ще влезе в сила от 2023 г., управлението на отпадъци от селското стопанство ще бъде един от приоритети в сектора към който ще бъде насочен значителен финансов ресурс“, посочва Явор Гечев.

Тази година изложението в Добрич – „Селското стопанство и всичко за него”, се провежда в периода 25-28 август и представя специализирана едрогабаритна, малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, прикачени и навесни селскостопански машини, семена и препарати за растителна защита. Във  форума участват над 40 изложителя, като за първи път има и арменски био производители на храни.

(ПЗ)