Растителна защита, торове, семена

Пелетираните семена за зелени салати от Синджента осигуряват удобство и висока резултатност през есенно-зимния период

2021-09-09 

С наближаването на есенно-зимния сезон, зеленчукопроизводителите търсят ефективни решения за насаждения, устойчиви на обичайните у нас по-ниски температури. Зелените салати са сред предпочитаните от тях зеленчуци за тази част от годината. Освен че са припознати от българските потребители като целогодишно свежа, вкусна и полезна съставка за различни салати, те се отличават с бърз вегетационен растеж и висока устойчивост на студ. От няколко години в България вече се използват т.нар. пелетирани семена за зелени салати, които носят редица предимства за производителите – по-лесно изсяване и близо 100% едновременна кълняемост на растенията.

 

Сорт Фънфикс

По-студените месеци са подходящи за отглеждане както на салатите с яркозелени глави и къдрави розетки (т. нар. салати тип Батавия), така и на айсберг. Те са зимоустойчиви зеленчукови култури, които все повече производители припознават като подходяща алтернатива за дните преди сезона на оранжерийния домат. Фънфикс и Олеоле (на заглавната снимка)  са сред сортовете салати тип Батавия, които могат да се отглеждат при по-ниски температури. Отличителното при Олеоле салатата е плътната и тежка розетка с фино накъдрени листа. Тя е подходяща за отглеждане през пролетта и есента. Фънфикс може да се произвежда през есента, цялата зима и пролетта, заради изключителната си студоустойчивост, което го прави иедин от най-разпространените сортове у нас. Салатите айсберг също имат свой студолюбив представител в България. Сортът Айс Уейв понася температурите през есента и пролетта. Той има висок добивен потенциал и съответно носи и по-висока рентабилност.

Семена от посочените сортове, у нас, се предлагат от Синджента България.

Все по-голяма част от родните земеделци оценяват преимуществата на иновацията. По данни на Синджента България, през последните три години у нас е налице устойчив ръст в използването на пелетирани семена. Делът на пелетите от общото количество продадени семена за 2018 г. е 10%. През 2019 г. е техният дял се е увеличил на 15%, а през 2020 г. достигат една пета от общите продажби на семена.

Производителите, които за първи път планират засяване на зелени салати, е добре да знаят, че те са сред културите с много дребни и леки семена. Във връзка със затрудненията, породени от малкия размер на стандартния посевен материал, т. нар. пелетирани семена набират популярност.

Пелетирането е един от начините за обвиване на семена. Методите за обвиване на семена са разработени с цел подобряване на качествата им по отношение на добива и удобството при засяване. Семето се „облича“ с различни материали, за да придобие определени уеднаквени форма, размер, тежест и семенна повърхност. Новите свойства на семената ги правят по-лесни за обработка и повишават качеството на продукцията. При пелетиране, семената преминават процедура за стимулация на покълването - покриват се със специфичен водоразтворим материал, който по естествен път увеличава размера на посевния материал. Вследствие те стават по-тежки и придобиват уеднаквена гладка форма, която най-често е сферична или яйцевидна. Новите характеристики на семената правят изсяването им по-лесно и подобряват резултатите от посевите.

Удобството при засяване е само едно от предимствата, които пелетите носят за производителите. В процеса на гранулиране, семената могат да бъдат напоени почти до точката на покълване и след това да се изсушат. Тази част от процеса се нарича грундиране и повишава способността към кълнене. Така пелетираните семена достигат близо 100% кълняемост. Отличително при тях е, че процесът на покълване е ускорен и едновременен за всички семена, т.е. разсадът е изравнен и реколтата се събира по едно и също време. Тези подобрения извеждат пелетираните семена сред най-предпочитаните за производителите на разсад.

Вижте повече за семената салати, които Синджента предлага на www.syngenta.bg.

Б. р. – Цялата статия може да прочетете в бр. 9/септември 2021 г. на сп. „Практично земеделие”. Изданието може да бъде намерено на вестникарския пазар в цялата страна – от 09.09.2021 г.