Растителна защита, торове, семена

Теодор Иванов, управител на ЕТ „Асмарал”, гр. Карнобат:

2015-09-16 

Като земеделски производител обработвам и отглеждам култури на 9000 декара в района на община Карнобат. Основните култури, които отглеждаме са зърнени и маслодайни. С продуктите на фирма Байер работя от 2010 година. Тогава използвах за първи път Фалкон и досега съм използвал всички нови продукти на фирмата, които предлага за зърнено-житните: фунгициди, инсектициди, хербициди, т. е. – цялата гама – на 100% от продуктите им за зърнопроизводство. Много съм доволен от качеството и ефикасността им.

 Използвам продуктите на Байер и при рапица. Миналата година двукратно третирах рапицата с Фоликур и двукратно с инсектициди: Протеус и Биская. Проблемът при рапицата беше основно с нападението от фома. Особено през есента на миналата година имаше силно развитие на болестта и реших проблема чрез третиране с  Фоликур. С използването на Протуес  реших проблема с  рапчния цветояд, с инсектицида Биская третирах по- късно не само срещу рапичния цветояд, но и срещу рапичния комар, който поврежда шушулките на рапицата.

От иновативните продукти на Байер залагам на Юнта Куатро при обеззаразяването на семената. Използвам и новия  фунгицид в житни – Солигор, както и останалите нови продукти, които залагам при извеждането на опити. Юнта Куатро дава много добър ефект, миналата година го използвах само в ечемик, но тази година ще го използвам и при обеззаразяването на семената на пшеницата. През миналата есен  посевът на ечемика, семената на който третирахме с Юнта Куатро, беше много добре гарниран и нямаше нападение от листни въшки.

От хибридите рапица на Байер съм използвал хибрида Мерано. Много добър хибрид, който дава стабилни добиви за района на Карнобат.

Използвам и други продукти на Байер – Прозаро, Фалкон, Сфера Макс, Зантара. Зантара е един изключително добър фунгицид. С него реших един много тежък проблем  в ечемика – мрежестите петна. Имаше много добър ефект. Използвах и Сфера Макс – ефектът отново беше много добър. Зеленият ефект върху културите, вследствие приложението на Сфера Макс се отрази в по-високите добиви от полетата.

Много  съм доволен от консултациите с регионалните представители на Байер, винаги се отзовават за решаване на проблемите и дори те ме изпреварват в информацията, тъй като аз не съм агроном. Те предварително ни насочват какво трябва да правим, така провеждаме практиките навреме и нещата се получават.

Изявлението на земеделския производител е пред журналисти от аграрни медии по време на професионалната среща в Прак-хотел Стара Загора 09. 09. 2015 г., организирана от Байер КропСайанс България.

На снимката: Теодор Иванов