Растителна защита, торове, семена

Нели Стойкова, ЕТ „Александрина”, район - Карнобат:

2015-09-16 

Обработваме земя в няколко землища около гр. Карнобат. Използваме продуктите на Байер от много години, дори не помня от кога.  Изключително сме доволни от тях.  От обеззаразителите досега работихме основно с Ламадор при житните култури. Той ни дава една сигурност за продукцията, която получаваме още със засяване на семената. Семената получават допълнителна кълняема енергия, самите растения поникват по-добре и по-силни. Тази година ще заложим и на Юнта Куатро – ще обеззаразим семена и с него.

Като цяло, в нашето производство основно използваме и трите групи продукти на Байер: фунгициди, инсектициди и хербициди.

В житните култури залагаме на хербицидите  Секатор и Пума супер.  При първото третиране на житните  с фунгициди използваме Фалкон.  При вторите третирания с фунгициди при житните, особено тази година, използвахме различни иновативни продукти на Байер:  Зантара и Сфера Макс, които доста добре предпазиха посевите. През 2014 г. , когато имахме голям проблем  при ечемика с мрежестите петна използвахме Сфера Макс – още през март, като първо третиране.  Той просто промени посева! Ние не очаквахме чак такъв ефект, защото мислехме, че сме закъснели с пръскането, но резултатът беше много добър.

През 2014 г. бяхме заложили опити с хибриди рапица на Байер. Хибридите показаха много добри резултати, като най-добре се представиха  Вектра и Мерано. Тази година, може би една трета от рапицата ни като масов посев, ще бъде с Мерано /около 300 декара/.

Започваме с растителната защита на рапицата още през есента чрез третиране с Фоликур. През пролетта залагаме на фунгицида Прозаро. Ефектът  т. г. беше добър, имаше и зелен ефект , а от там и едновременно узряване на шушулките. Като обобщение бих казала, че сме доволни от всички продукти на Байер.

Изявлението е пред журналисти от аграрни медии по време на професионалната среща в Прак-хотел Стара Загора 09. 09. 2015 г., организирана от Байер КропСайанс България.

На снимката: Нели Стойкова