Растителна защита, торове, семена

Добив Плюс Експо...три думички, зад които стоят мащабните открити полски дни на БАСФ

2014-07-05 

И през 2014 г. БАСФ демонстрира в реални производствени условия пътя към печелившо земеделие. Трудните метеорологични условия не попречиха на отдела за растителна защита на БАСФ да изведат успешно топ технологиите в 4-те основни култури – пшеница, слънчоглед, царевица и рапица. Меката зима и обилните пролетни дъждове създадоха множество предизвикателства, с които трябваше да се преборим. Няма по-добър начин да се убедим в ефикасността на технологиите на БАСФ, от този да ги изпитаме заедно на реални производствени площи и различни климатични условия в шест различни точки на България. Това и направихме на откритите полски дни Добив Плюс Експо на БАСФ, които тази годна събраха повече от 1500 посетители.

Предпоставките за успешно производство винаги са на лице, особено в добри партньорства. Заедно в Съюза на агробизнеса и БАСФ – ClearfieldUnion, с водещите компании за семена, торове и техника, Добив Плюс Експо се превърна в своеобразно земеделско изложение на открито без аналог.

При житни изборът на хербицид е според заплевеляването на полето. При смесено заплевеляване - Палас с изключително действие срещу опасните власатка и овсига, а при преобладаващо широколистно заплевеляване - Дерби Супер - с различното активно вещество аминопиралид, ефикасен дори срещу лепка, лайка и паламида. Като наложил се изгоден стандарт беше демонстрирано еднократното фунгицидно третиране с Дует Ултра. Разликата с контролата по отношение на болестите беше явна. При обилните валежи тази година обаче необходимостта от последващи третирания, по-дълга защита и по-висока интензивност беше голяма. С Танго Супер като първо третиране за дълга защита от болести от 5-6 седмици и второ приложение на Алегро с ясно изразен физиологичен ефект.

Безспорно най-високото ниво на иновация и ефикасност БАСФ показа с иновативната си технология - Капало с единствен по рода си Stick&Stayефект и изключителна устойчивост на дъжд като първо третиране, и второ - Диамант Макс, новият фунгицид от концепцията AgCelence. Продуктът е комбинация от най-новия стробилурин и най-мощния триазол за пълна защита от болести във всички житни култури.С всички предимства на продуктите от концепцията AgCelence- зелен ефект, по-висок добив и по-високо хектолитрово тегло. Поради обилните дъждове тази пролет имаше риск от поява на фузариум по класа, което означава и 3-то фунгицидно третиране със специалиста срещу фузариум Озирис, или изгодното решение за трето третиране Дует Ултра, който от тази година е с регистрация и срещу фузариум.

За никой от посетителите на откритите дни не е тайна, че водещата технология за производство на слънчоглед е Клиърфийлд, не случайно с 50% дял в България. Чист старт на слънчогледите дава новият почвен хербицид Стомп Аква - с единствената микро капсулна формулация за по-ефективен и качествен контрол и по-продължително отделяне на активното вещество в почвата. Основният елемент в Клиърфийлд технологията обаче е Пулсар -единственото химично  решение при борбата със синята китка. Продуктът контролира всички раси синя китка и е най-широкоспектърният хербицид за всички времена.

В тази влажна година собено актуален е Пиктор - фунгицид от концепцията AgCelence, който защитава слънчогледовите полета от всички болести и има и физиологично действие, като забавя преждевременото стареене на слънчогледа при стресови условия. Имаме зелени растения с подобрена фотосинтеза и усвояване на хранителните вещества. С Пиктор получавате по добро озърняване на питата и в крайна сметка съвкупно с 15% по-високи добиви от производствените полета на база резултати в България в рамките на последните 3 години.

Освен Клиърфийлд гостите на Добив Плюс Експо видяха и следващото поколение на технологиятаКлиърфийлд Плюс с още по-добър контрол на плевелите, подобрена хербицидна толерантност и най-съвременна селекция на хибридите.

Полетата с pапица на откритите дни изглеждаха повече от впечатляващо. При конвенционалната рапица и цялостната технология на БАСФ контролът започва с Бутизан, който осигурява чист старт от плевели на културата. Ефикасността на Бутизан над някои икономически важни плевели като лепка, лайка, подрумче, теменужка беше безупречна в третираните полета.

Проследихме и еволюцията на Карамба в растежния регулатор и фунгицид от ново поколение Карикс. Действието му се изразява във формиране на мощна коренова система, по-добро презимуване и отличен контрол на болестите през есента и рано напролет. Видимо изразеният гланцефект на Карикс се наблюдава след третиране, като гарантира отлично разпределение по листната повърхност и допълнителна защита от замръз. В допълнение, напролет Карикс подобрява структурата нарастенията за предотвраряване на полягане и едновременен цъфтеж и узвяване.

Посетителите се убедиха  и как на практика се получават тези + 15% по-високи средни добиви следствие употребата на Пиктор в рапица. Продуктът подобрява физиологията на растенията и устойчивостта им на стрес. Контролира болестите и предотвратява преждевременото узряване, в резултат на което имаме нормална вегетация, намалено разпукване на шушулките и загубите при жътва. И не на последно мястоПиктор е напълно безвреден за пчелите и полезните насекоми.

Клиърфийлд технологията в рапица контролира едновременно житни и шириколистни плевели, включително синап, овчарска торбичка, лайка, лепка и самосевка от житни. С Клеранда имаме изключително дълъг период и свобода на приложение, както и едновременно почвено и листно действие.

И при царевицата чистият старт е осигурен от почвените хербициди на комапнията - иновацията в микрокапсулна формулация Стомп Аква и Спектрум - наследникът на ацетохлорите на най-добра цена. На полетата на БАСФ безпрепятсвената вегетация на царевичните растения идва от Рекорд пакета (Келвин Топ + Камбио) за едновременен контрол на всички житни и широколистни плевели, включително балур от коренища и паламида. Концепцията AgCelenceвече има свой представител и в царевица – Ретенго - за жизнени растения и увеличение на добивите независимо от наличието на болести и стресови фактори.

 

За поредна година събитието Добив Плюс Експо на БАСФ показа как независимо от тежките метеорологични условия заедно трябва да строим печелившото българско земеделие, защото инвестирането в качествена растителна защита води до по-високи добиви.