Изследване: Мравките се борят с болестите по растенията

By on 05.04.2020 0 236 Views

В публикация на Международната асоциация за науките за растителна защита (IAPPS) (https://iapps2010.me/page/2/), от 14 март 2020 г., е представено изследване на Университет Орхус (AU), Дания за полезността на дървесните видове мравки в контрола на болести по растенията.

Ново изследване на университета в Орхус показва, че мравките инхибират (б. р. – потискат, ограничават) поне 14 болести по растенията, се съобщава в публикацията. посочват се и аргументите: – Мравките отделят антибиотици от жлези в тялото им. По краката и тялото си те също са домакини на колонии от бактерии, които секретират антибиотици. Вероятно тези вещества инхибират редица заболявания и сега изследователите се надяват да намерят биологични пестициди, които могат да контролират устойчиви болести по растенията.

Мравките живеят заедно в  колониите си (хълмове, мравуняци) и затова са силно изложени на разпространение на инфекции. Но те имат свои лекарства срещу болести. От една страна, те са много хигиенични, а от друга, могат да се излекуват и да се лекуват взаимно с антибиотици, произведени от тях самите. Чрез телесните жлези мравките отделят антибиотици и бактериални колонии, които мравките култивират по краката и тялото си, също могат да отделят антибиотици.

Предишни изследвания показват, че дървесните мравки (видове от род Camponotus), преместени в ябълкова градина, намаляват появата на две икономически опасни болести по ябълката (струпясване и ябълково гниене, причинено от гъбни патогени) в плантацията. Това е подтикнало изследователите да разгледат съществуващата литература, където сега са открили научни доказателства, че мравките могат да инхибират поне 14 болести по растенията.

„Все още не знаем как мравките лекуват растенията“, казва старши изследовател Йоахим Офенберг, департамент по биология, Университет в Орхус, който ръководи изследванията.

 „Но знаем, че мравките отделят феромони по следите си (пътеките) които остават по растенията, за да намерят пътя си. И знаем, че някои от тях имат антибиотични свойства. Лечебният ефект върху болестите по растенията може да се дължи на тези феромони “, обяснява Офенберг.

Изследователите смятат, че мравките и техните антибиотици могат да бъдат използвани за използване в селското стопанство в бъдеще.

„Надяваме се, че повече изследвания в тази област ще разкрият нови видове средства за биологичен контрол, които могат да бъдат използвани в борбата с устойчивите болести по растенията в селското стопанство“, казва Йоахим Офенберг.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *