Германският Бундесрат одобри нов регламент за торенето след десетилетие на застой

By on 06.04.2020 0 236 Views

В последния момент (27 март 2020 г.) германският Бундесрат одобри нов регламент за торовете, за да избегне налагането на високи санкции от страна на ЕС, съобщи https://www.euractiv.com/. Много земеделски производители, обаче се страхуват че ще фалират, сега, когато няма да им бъде позволено да използват толкова много торове, започвайки от 2021 г., се твърди в статия на германското поделение  на EUROACTIV (медийна мрежа за дискусии, новини и политики в ЕС, на различни езици).

 В статията се казва: Това беше исторически момент за германското селско стопанство: на специалната сесия Бундесратът се съгласи да затегне регламента за торовете. В същото време камарата на щатите (Länderkammer) получи удължаване на срока за прилагане на новите правила. Части от регламента, особено спорното преразглеждане на така наречените „червени зони“, трябва да приключат до 1 януари 2021 г., три месеца по-късно от първоначално уточненото. Заявление на федералната провинция Бавария е било. В него провинцията е поискала общо отлагане на началната дата на новия регламент за торене и прилагане по-нататъшно облекчение в тази насока.

Европейската комисия беше подложила на Германия натиск във времето – ако по-строгият регламент за торовете не бъде приет до началото на април, тя щеше да започне вторият етап от процедурата за нарушение, в края на която страната може да получи глоби от 850 000 евро на ден. Регламентът за торовете, който изисква директивата на ЕС за нитрати да бъде приета в германското законодателство, е искане на Брюксел от години, предвид постоянно високите нива на нитрати в подземните води в Германия.

Германската асоциация на фермерите (DBV) нарече новия регламент „технически недостатъчен“, тъй като сега предписаното намаление с 20% торове в „червените площи“ ще окаже „отрицателно влияние върху качеството и количеството на реколтата и в крайна сметка ще отслаби цялото земеделие и храни производство ”, казва президентът на DBV Йоахим Rukwied.

Асоциацията на земеделските производители категорично се застъпи за отлагане на регламента за торовете и подчерта, че затягането му ще засегне силно земеделските производители, особено във времена на пандемията на короната.

Според организациите за опазване на околната среда в Германия, обаче,  новият регламент почти не отговаря на изискванията на Европейската комисия и далеч не е достатъчен за устойчивата защита на водните източници.

(ПЗ)

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *