08.04.2020

Пулсар Плюс – едно решение за две технологии: Clearfield® и Clearfield® Plus – най-бързо развиващия се нов хербицид в слънчоглед

By praadmin 0 293 Views

От 2019 година Пулсар Плюс е с официална регистрация за слънчогледовите хибриди и в двете  технологии Clearfield® и Clearfield® Plus, припомни Мария Неделчева, Търговски мениджър в БАСФ България – Решения в земеделието,  пред земеделците от Западна и Централна Северна България, участващи в техническа среща-семинар, РИУ Правец , в началото на Сезон 2020.

Ето какво обясни тя: -И както при всяко ново нещо и всяка промяна, една част от земеделските производители на слънчоглед  веднага последваха нашата регистрация и приложиха Пулсар Плюс, вкл. и на Clearfield® слънчогледовите хибриди. Друга част решиха да изчакат още малко и после да вземат решение. Когато вашият хибрид носи лого Clearfield®, означава, че е сертифициран от БАСФ и заедно с него могат да се прилагат имазамокс продукти, производство на БАСФ:

Каква е разликата при Пулсар Плюс ? Той е еволюцията на добре познатия хербицид  Пулсар на БАСФ. Пулсар Плюс  е имазамокс продукт в нова формулация. Формулациите имат значение – те са част от научния прогрес на всяка една фирма. Компаниите всяка година влагат все повече инвестиции,  за да подобряват формулациите, за да бъдат те все по-ефикасни и безопасни.

В рамките на новия проект на БАСФ Решения в земеделието: Реални резултати в реални условия, Мария Неделчева запозна присъстващите земеделци с различни казуси от практиката на слънчогледопроизводители с приложение на Пулсар Плюс.

1.В поле с викокоолеинов  Clearfield  слънчогледов  хибрид от район между Бургаска и Ямболска област – степента на заплевеляване е била  висока – с  широколистни и житни плевели. Стопаните решават да проверят каква е разликата в ефикасността на  Пулсар Плюс в две дози: 160  мл/дка и 180 мл/дка, и съответно – дали ще има проблем със селективността на хербицида при хибрида.  Резултат: и в двете парцели посевът е напълно чист от плевели. Не се наблюдава никаква разлика относно селективността и при използването на по-високата доза на Пулсар Плюс. И при двете дози няма изжълтяване при слънчогледа.

2. Опит с високоолеинов Clearfield хибрид в района на Каварна – полето отново е разделено  на две части. В първата парцела  е приложен Пулсар  в доза 120 мл/дка, а във втората – Пулсар Плюс, в доза  170 мл/дка. Отново разлика в ефикасност и селективност няма.

 3. Друго поле с Clearfield Plusхибрид е заплевелено с  един от най-трудните плевели в слънчоглед – лобода. Много ясно се вижда, че 14 дни след третиране с Пулсар Плюс – продуктът се е справил чудесно.Препоръка – не трябва да се допуска прерастване на лободата, защото восъчният налеп се уплътнява повече, което налага използването на по-високи дози и увеличаване на разходите.

 

4. В района на Нови Пазар-Шумен, в поле с Clearfield® Plus хибрид – отново се наблюдава висока ефикасност на Пулсар Плюс и при преобладаващо житно заплевеляване.

 

Всички тези примери са доказателство, че вегетационният хербицид  Пулсар Плюс работи както при Clearfield®, така  и  при Clearfield® Plus слънчогледови хибриди. И благодарение на гъвкавата си доза дава възможност да се намери оптималното откъм ефикасност към плевелите решение. А също и най-рентабилното, защото изборът на доза означава и оптимизация на цената. И няма смисъл да се отива на висока доза, ако няма прераснали и трудни за контрол плевели.

Като безспорно доказателство, че формулацията има значение, в залата беше показан изведен опит на БАСФ в Сърбия, с Амброзия (б. р.–за България – външнокарантинен плевел). Изключително труден за контрол плевел, като при слънчоглед така  и при царевица,който достига над 2 м височина. Институтът в Нови Сад е партньор на БАСФ по изпитване и залагане на опити както лабораторни, така и производствени – за ефикасност на различни видове продукти на компанията. В опит на Института,  в парцела с голяма плътност на амброзия – Пулсар Плюс, в доза 160 мл/дка, се е справил много добре с контрола. Иновативната,  интелигентна формулация, която носи със себе си  Пулсар Плюс, дава множество предимства и те се виждат  и в показаните опити, обобщи Мария Неделчева.

По темата работи: Яна Брезовска

Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 4/април 2010 г. на сп. „Практично земеделие” Изданието излиза от печат на 09.04.2020 г. и може да бъде намерено в разпространителската мрежа в страната.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *