Специална публикация: Защо предсеитбеното стимулиране на семената на пшеница и ечемик е толкова важно?

By on 16.09.2020 0 195 Views

Много земеделци неглижират есенната грижа за посевите и реализират много големи загуби на добив. Съвременните сортове имат реален потенциал от 1000-1600 кг/дка. Реализирането на добиви от 500-600 кг/дка в нормална година означава, че техният потенциал не се използва пълноценно. Интензивната грижа през пролетта е грижа започваща от средата на вегетацията, а не още от самото й начало. Затова в технологиите на НИТЦЗ Плантис за пшеница и ечемик грижата е през цялата вегетация, което води и до високите ни резултати .

Предсеитбеното стимулираене на семена е практика в НИТЦЗ Плантис от дълги години. Началото е положено през 2006 г с висококонцентриран вариант на Акрамет Класик. През 2016 г.,  след множество изследвания на елементния състав на качествени семена бяха установени елементите, които растението натрупва преимуществено в семената, за да осигури качествено поколение през следващата година.

На тази база беше създаден Акрамет Семмакс, чиято цел е не само доставяне на повърхността на семето на най-важните елементи за мощен начален старт, но и внасяне на вещества имащи отношение към развитието на растителния имунитет още от самото начало и генериране на повишена устойчивост към заболявания в началните етапи. Освен това в състава на СЕММАКС отново влизат най-качествените прилепители, които осигуряват не само оптимално прилепване на стимулатора, но и максимално действие на фунгицида за обеззаразяване на семената.

От 2020 г. , предвид тежките засушавания е променен подхода и към стимулацията на семената. СЕММАКС вече съдържа елементи и вещества имащи пряка роля в сухоустойчивостта на пшеницата и ечемика. Сухите есени и зимни месеци налагат  това. Вече Акрамет СЕММАКС съдържа не само всички основни, второстепенни и микроелементи, но и 5 изключително важни ултрамикроелемента: селен, хром, ванадий, йод, кобалт,  както и 5 важни за метаболизма витамина.

 Акрамет СЕММАКС се превръща в един от най-ефективните и рентабилни стимулатори за предсеитбено третиране на семена при зърнените култури. Смисъла от тази стимулация се вижда съвсем ясно на 20-тия ден от сеитбата – третираните посеви постепенно формират очевидни разлики в биомасата и общото състояние, което по-късно се отразява положително върху братенето и развитието на кореновата система. Семмакс е съвместим с фунгицидите за обеззаразяване на семената и с инсектициди. Препоръчваме поради повсеместно разпространение на телени червеи, щурци и нощенки, семената преди засяване да се третират и с предназначени за целта инсектициди. 

Дозата на Семмакс е  300-400 мл/100 кг семена с 1,5-3 литра вода заедно с фунгицида за обеззаразяване.

Автор: Ивелин Желязков – Научно-изследователски и технологичен център по земеделие „Плантис“

Повече по темата: http://plantis.biz/

Статията е публикувана в бр. 9/септември 2020 г., сп. „Практично земеделие”

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *