• Home
  • Новини
  • Предстои широко обсъждане относно таваните за плащане в новата ОСП, е заявил Христо Бозуков при откриване на жътвата

Предстои широко обсъждане относно таваните за плащане в новата ОСП, е заявил Христо Бозуков при откриване на жътвата

By on 01.07.2021 0 157 Views

Очакваният добив от пшеница тази година ще бъде около 5.7-5.8 млн. тона. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на тържественото откриване на жътвената кампания в землището на гр. Славяново, област Плевен, цитиран от пресцентъра на МЗХГ. По предварителна експертна оценка прогнозното производство от ечемик ще бъде над 500 хил. тона, е казал служебният министър.

По думите му, независимо от променливото време, обилните валежи и падналите градушки, страната ни очаква добра зърнена реколта, която ще бъде прибрана навреме. Това показвали и данните от заключителното обследване на посевите.

Проф. Бозуков е коментирал, че земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната икономика. „България е страна с аграрен потенциал, който съм сигурен, че ще продължи да се развива и занапред. През годините, страната ни се утвърди като един от основните производители на пшеница и то не само в Европа. Като трайна тенденция през последните пет, а и повече години, се очерта плавното увеличение на размера на средните добиви. Това се дължи преди всичко на земеделските производители“, е пояснил още той.

Пред журналисти министър Бозуков е коментирал, че трябва в спешен порядък, в рамките на този месец, да заработи Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г. Относно таваните за плащанията той е заявил, че все още не е воден разговор със зърнопроизводителите. „Тавани ще има категорично, но ще са доброволни. Всяка страна членка на ЕС може да реши дали да има тавани или не. И към момента имаме тавани, въпросът е сега как ще бъдат формирани и да се стигне до широко обсъждане и съгласуване, за да може най-справедливо да бъдат разпределени средствата и определени таваните. Нашите стопани в голямата си част са стабилни на пазара, така че може да се стигне до взаимно решение по въпроса“, е допълнил още земеделският министър.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *