• Home
  • Новини
  • Утре изтича срокът за кандидатстване за Ковид мярката

Утре изтича срокът за кандидатстване за Ковид мярката

By on 25.11.2021 0 141 Views

Утре, 26 ноември, изтича срокът, в който стопаните могат да заявят подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“, съобщиха от земеделското министерство. Общият финансов ресурс по мярката е 72 млн. лева. Помощите към стопаните ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.

По разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, земеделските стопани могат да подават заявления по помощта за Ковид-19 в 249-те общински служби по земеделие (ОСЗ), се пояснява в съобщението

Земеделските производители трябва да подават заявленията си в ОСЗ на МЗХГ по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Те могат да внасят документи лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФ „Земеделие“.

В допълвение се казва, че служителите на общинските служби по земеделие ще оказват помощ на кандидатите, като заявлението за подпомагане ще се генерира автоматично в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в два екземпляра и ще се подписва от кандидата или упълномощеното лице. Датата на разпечатване и подписване се счита за дата на подаване на документите за подпомагане в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Първият екземпляр от заявлението остава за кандидата, а вторият се предоставя по служебен път от ОСЗ на Областната дирекция на ДФЗ.

При констатиране на несъответствия от страна на ДФ „Земеделие“, служител ще сесвърже с кандидата. До 30 ноември кандидатът следва да отстрани откритите несъответствия. В случай, че той не се яви в указания срок в ОД на ДФЗ за корекция на грешките, се счита, че няма подадено валидно заявление за подпомагане.

Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв. До 5 млн. лв. се предоставят на пчеларите за обезпечаване грижите за пчелните семейства, като размерът за едно пчелно семейство е 7 лв. Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв. След приключване на приема на заявления и разпределяне на бюджета по сектори, в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с еднакъв коефициент в съответното направление.

Подробните изисквания и наборът документи за кандидатстване по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“, се подчертава в информацията.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *