Уебинарът на Байер – Хербицидни технологии и решения с продукти на компанията, ангажира вниманието на стотици водещи земеделци

By on 15.02.2022 0 142 Views

За втора поредна година, Байер КропСайанс организира онлайн форуми, по време на които предостави на земеделските производители изключително ценна информация, свързана с най-актуалните тенденции в земеделието и иновациите в технологиите за отглеждане на културите. Двата уебинара  бяха проведени под общата тема: „Как да разчитаме знаците на времето, за да  управляваме успешно риска?“

При проведения на 08. 02. 2022 г., уебинар на тема: Хербицидни технологии в житни култури и царевица, наблюдавахме един изключително професионален подход, който от своя страна доведе до над 400 човека онлайн аудитория във Facebook и YouTube. 

Мениджмънтът  на Байер КропСайанс излезе от традиционния начин за презентация на продуктите  и приложи иновативно решение. Едни от най-авторитетните експерти в България – проф. Андон Василев – физиолог, проф. Тоньо Тонев – херболог и експерт по растителна защита в сегмент – контрол на плевелите и проф. Георги Рачев – климатолог, представиха пред производителите знания, които обясняват необходимостта от извеждане на правилна растителна защита. С аргументите на земеделската наука, те акцентираха върху конкретни детайли за прилагането на добри практики в борбата с плевелната растителност, свързани с физиологията и развитието на културите; със сроковете и времето за третиране; спазване на дозите и не на последно място – големият стопански ефект от антидотните технологии, вградени при всички продукти на Байер, които повишават добивите.

При откриване на първия уебинар (08.02.2022 г.), Жечо Мурзов, Търговски директор на Байер КропСайанс (на снимката), каза: – Бих искал да ви поздравя с новата година, да ви пожелая здраве и нови успехи през 2022 г. и да постигате повече от предходните сезони. Зная, че всеки едни от вас трябваше да се справя с предизвикателствата от Covid 19, които допринесоха за доста затруднения в доставките, големи изменения в цените на продуктите, с които работите и др. Разбира се, имаше и позитиви, свързани с по-добрите цени на продукцията. Вярваме, че 2022 г. ще бъде по-позитивна за вас и ще ви даде възможност по-добре да реализирате вашите проекти. Това, което ще предложим, на уебинара днес, ще бъде от полза, защото ще ви даде възможност да имате повече информация при рискови ситуации. Нашата цел, в днешната среща, е да дадем възможност да бъдете най-добре информирани, с което да управлявате по най-добрия начин риска и във вашето производство.

Проф. Георги Рачев – географ, климатолог и университетски преподавател в Софийския университет (на снимката),  запозна участниците в онлайн-форума с най-новите постижения в областта на световното зърнопроизводство. Той сподели мнение, че никога досега светът не е бил толкова наситен, толкова нахранен, толкова богат и толкова мирен. Към края на тази година, очакваме населението на земята да стане 8 милиарда души, продължи професорът и коментира: – Всички тези хора ще се хранят все повече и повече и затова в хранителният им режим основно ще бъдат зърнените култури. През 2021 г. светът произведе 3 милиарда това зърно, нещо, което не се е случвало досега. Според ФАО – световната организация по прехрана и земеделие на ООН, все още в света има около 800 млн. души, които не се дохранват, а 1милиард и 600 млн. човека са с наднормено тегло.

Ще продължава да се търси храна и искрено ви съветвам да внимавате и да гледате и пазарите в Югоизточна Азия, където е Китай – с 1 милиард и 450 млн. население, където е Индия, Индонезия, т.е – региони, в които живее повече от половината и до две-трети от човечеството, ако се прибави и Африка.Така че, тези 750 млн. тона пшеница и около 740 млн. тона ориз, заедно с милиард и двеста милиона царевица – това е зърненият им баланс, който поддържа не само храненето, но поддържа и цялото животновъдство. Това е нещо много важно, което ще определя пазарите, ще определя цените, ще определи растителната защита и цялата агротехника, която вие, ще употребявате занапред. Там е разковничето. Вие, да определите как ще организирате производството си, какви са почвите, какъв е климата и т. н., за да управлявате процесите. И още какви агротехнически мероприятия трябва да прилагате, за  да получавате качествена реколта.

Ще ви дам и още един пример от последните 2 години, каза проф. Рачев и обясни: – съвременното правителство на Мианмар (Бирма) –забрани да се използват всякакви хербициди, торове и други химически продукти за  растителна защита, и нареди да се премине към биологично земеделие. Там в момента има много сериозен недостиг на храни (в Мианмар) и съществува глад. Т. е. , храни ще се търсят все повече.

Повечето от вас имат земя, обърна се проф. Рачев към производителите. Вие трябва да сте наясно какви са почвите, какво е нивото на замърсяване, как може да ги поливате и т. н.. Вторият фактор е вие да знаете краткосрочните прогнози, за да може правилно да планирате растителната защита, защита, която може да ви даде много по-висок добив и разбира се, много по-високо качество на получаваната продукция.За средносрочните и дългосрочните прогнози, за тяхната достоверност, и как времето и климата, и измененията им  влияят на зърнопроизводството в България, ще говорим на уебинара за фунгицидните технологии на Байер. Специално внимание ще обърнем и на влиянието на климатични фактори върху добивите от царевица и пшеница, съобщи в заключение професорът.

Яна Брезовска,

praktichnozemedelie.com

(Продължение по темите ще публикуваме в бр. 3 и бр. 4/2022 г. на сп. „Практично земеделие” – б. а.)

 

.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *