Особености при предсеитбеното торене на люцерната

By on 28.02.2022 0 203 Views

Автор: Инж.-агроном Евелина Маринова

Лидер Консултиниг

тел.: 0886 628775

 

Фосфорът е задължителен за формиране на добив, най-добре е той да се внесе запасяващо преди дълбоката обработка, нормата за дългогодишния период е около 25 kg R2O5. Ако е внесен по-малко, ще се добавя ежегодно около 6-8 кг/дка. 

Макар да не трябва да се преторява с азот, все пак, предсеитбено е необходимо да се внесе 3-6 кг N/дка. Това ще гарантира началното развитие и изхранването на добива. Повече не е да се тори с азот, тъй като като че ще се затормози формирането на гръдните бактерии. 

След това люцерната ще се подхранва с азот ежегодно, преди началото на вегетацията. Тук има различни опити и теории, които са оценени стандартната умерена норма за началото на още студени условия, когато гръдните бактерии не са активни или – нещо, което не се практикува, тъй като е икономическо спорно – ударно висока доза, която да преодолее и компенсира стрес на бактериите. 

а/ Стандартна – умерена доза в началото на вегетацията (4-6 кг/дка акт. в-во)

б/ Ударна висока в началото на вегетацията – 15-18 кг/дка акт. в-во)  

Вторият вариант има възможност за преодоляване на ефекта при натискане на гърдите и да повиши и добив и протеин, но зависи и от условията, бих препоръчал да се изпробва само на малката площ и е важно само за старата люцерна. 

Според изследванията внасянето на минерален азот през вегетацията няма икономическо значение за прихода. 

Б. р. – Какви са нуждите на люцерната от другите важни макро и микроелементи може да се потърси в авторската статия и инж. агроном Евелина Маринова, която е публикувана в бр. 2/февруари 2022 г. на сп. „Практично земеделие”. Изданието може да се намери в разпространителната мрежа в цялата страна.

 

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *