Белхим Кроп Протекшън България предлага инсектициди и акарициди от нови химични групи, непознати на пазара досега

By on 22.03.2022 0 309 Views

През последните 2 години голяма част от съществуващите инсектициди бяха изтеглени от пазара и спрeни от производство. Фермерите се изправиха пред предизвикателството да опазят отглежданите култури от неприятели с минимален брой позволени инсектициди.

Белхим Кроп Протекшън България предлага инсектициди и акарициди от нови химични групи, непознати на пазара досега.

Кеду е инсектицид, който значително се различава от широко разпространените продукти от тази група. Той действа контактно и стомашно, като оказва влияние върху нервната система на насекомите. Има бърз нокдаун ефект и репелентно действие срещу широк спектър гризещи и смучещи неприятели като рапичен цветояд, хоботници, цикади и т.н. Инсектицидът притежава дълго последействие, ефикасен е при ниски температури, а в сравнение с масово използваните пиретроиди е значително по-фото и термостабилен, няма изявена резистентност. Кеду има ниска токсичност, част е от интегрираното управление на вредителите (IPM). Регистриран е в голям брой култури като лозя, рапица, зеленчуци и др.

Продуктът Тепеки e от нова химична група със системно действие, ефикасен срещу всички листни въшки и „смучещи“ насекоми. Придвижва се акропетално в растенията (възходящо) и защитава новия прираст, като се разпределя трансламинарно от двете страни на листата). Формулацията на продукта е под формата на водоразтворими гранули, което позволява използването му и в системите за напояване на културите. Тепеки е с дълго последействие 14-21 дена, изключително температурно и фотостабилен. Паднал дъжд 3 часа след третиране НЕ намалява действието на инсектицида. Приложим във всички стадии от развитието на листните въшки. Заради специфичният си начин на действие, неприятелите спират да се хранят в рамките на 1 час след поглъщане на препарата и умират от 2 до 5 дена. Към предимствата на Тепеки трябва да се отбележи и ниският екотоксилогичен профил, което го прави подходящ за интегрираното управление на вредителите (IPM).

Често подценявани, но много трудни за контрол се явяват акарите по земеделските култури.

Продуктът Ширудо е инсекто-акарицид с допълнително действие спрямо листните въшки. Активното вещество (тебуфенпирад) действа контактно и стомашно. Притежава дълго последействие и бърз нокдаун ефект. Прилага се срещу всички фази от развитието на акарите – яйца, ларви, нимфи и възрастни. Регистриран е в голям брой култури – плодове, зеленчуци, лозя и декоративни рози. За да се избегне резистентност, трябва да се комбинира с акарицид с различен механизъм на действие. Белхим препоръчва продукта Милбекнок, съдържащ специфично активно вещество милбемектин, което се извлича от бактерията Streptomyces hygroscopicus, действащо на периферната нервна система на неприятеля. Акарите спират да се хранят и загиват без да се движат. Попаднали по-малки дози от продукта намаляват възпроизводителните процеси при женските акари. Милбекнок е акарицид с активно действие във всички стадии от развитието на акарите.

През есенно зимният период профилактичният контрол на зимуващите форми на насекомите и акарите определя каламитета им (масовото развитие) през вегетацията. 

Употребата на минерално масло контролира броят на зимуващите форми на листни въшки, акари, щитоносни въшки, листозавивачки, листни бълхи,

Овитекс е контактен инсекто-акарицид на база минерално масло с емулгатор. Парафиновото масло образува въздухонепроницаем филм върху третираните растения, като по този начин зимуващите форми на неприятелите умират от недостиг на кислород (асфикция). Специфичното при Овитекс е приложение в доза 2 л/дка, температура над 40С и добро покритие на растенията с работен разтвор. 

Инектицидният сектор в препаратите за растителна защита е все по-малък и ограничен, поради това на земеделските стопани са необходими бързо и сигурно работещи продукти с минимално действие срещу полезните организми и дълготрайно такова срещу неприятелите. 

 

Белхим България подава ръка на земеделските стопани в тази не лека задача.

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *