EFSA ще разгледа становището на ECHA между края на юли и средата на август 2022 г. относно а. в. глифозат

By on 02.06.2022 0 395 Views

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) ще отложи с една година окончателното си научно становище относно подновяването на активното вещество глифозат, беше съобщено на 10 май, се посочва в Информационен бюлетин № 5/2022 г., публикуван на официалния сайт на Министерството на земеделието (https://www.mzh.government.bg/bg/ministerstvo/aktualno).
Първоначално това научно становище се очакваше това лято и трябваше да бъде решение за евентуално подновяване на разрешението или за отказ, преди края на тази година, се припомня в бюлетина.
EFSA цитира твърде много отговори на обществената консултация, която започна през септември 2021 г. относно първоначалната оценка, във връзка с Европейската агенция по химикали (ECHA), която отговаря за класификацията на този спорен пестицид, разрешен в ЕС до 15 декември 2022 г. (вижте ЕВРОПА B12798A14). Европейският орган също така се позовава на големия брой отговори, получени от промишлените кандидати за подновяване (Групата за обновяване на глифозата) на исканията му за допълнителна информация и „които трябва да бъдат внимателно разгледани“.
Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидис, е „дълбоко загрижена от това забавяне“, и „помоли агенциите да направят всичко възможно, за да завършат работата си възможно най-скоро, като същевременно гарантират най-високите стандарти за научна почтеност, очаквани от (тези) агенции“, се казва още в съобщението на EFSA, като се позовава на службите на ЕК.
Коментирайки решението от 11 май, неправителствената организация PAN Europe предупреди Комисията че едногодишното отлагане означава, че Европейската комисия и държавите-членки могат да се опитат да вземат решение за едногодишно удължаване на разрешението за глифозат.
Комитетът за оценка на риска на Европейската агенция по химикали (ECHA) ще обсъди класификацията на опасностите на глифозата в края на май, се твърди в съобщението на EFSA. Той ще изследва канцерогенността, генотоксичността, репродуктивната токсичност и токсичността за развитието и класификацията на околната среда. EFSA посочва, че ще разгледа становището на ECHA, между края на юли и средата на август 2022 г.
(ПЗ)

Снимка: https://www.dreamstime.com

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *