Фермерите от Южна България залагат на рапица от новата генетика на Pioneer® – хибриди с по-висок здравен профил и издръжливост на суша

By on 28.07.2022 0 340 Views

С хибрида РТ303 – решението срещу склеротиния, стопаните спестяват между 7,00 и 10,00 лева на декар от фунгицидно третиране

Тихомир Острешев, регионален агроном на на Corteva Agriscience™ за обл. Стара Загора пред земеделски производители от региона и *журналисти от аграрни медии, 20-07-2022 г., Димитровград:
-Навлизаме в сеитбена кампания на рапица за новия Сезон 2022 и получаваме много въпроси от производителите относно рапчините хибриди, които нашата фирмата предлага. Затова ще акцентирам върху качествата на високодобивните рапици на марката Pioneer®, които биха помогнали за информирания избор на клиентите ни.
Рапичните хибриди на фирмата, както тук в региона, така и на други места в страната, доказаха своя максимален добивен потенциал и стабилност. Определено, новата ни генетика превъзхожда конкурентните хибриди с една много добра толерантност на засушаване и на разпукване на шушулките. Предлагаме хибрид, който впечатлява фермерите с това, че има доказано по-висока толерантност на една от основните болести при рапицата, а именно склеротния.
Това е хибридът РТ303, при който, фермерите без проблем могат да си спестят поне едно фунгицидно третиране, с което икономисват между 7,00 и 10,00 лева на декар. По-добрият здравен профил, нормално – след това се отблагодарява с по-висок добив. Добите от този хибрид в района са от порядъка на 280 – 300 кг/дка. Ако производителите на рапица заложат на този хибрид, ще останат доволни, тъй като и толерантността му на разпукване на шушулките е доста добра. Учудващо е, че въпреки големите суши в края на есента, м. г. – при този хибрид, макар и да поникна късно заради късните дъждове, се наблюдаваше доста дружно поникване и добър първоначален старт на посева. Това позволи да се вкорени много добре и да навлезе в зимата в подходяща фаза.
Препоръчваме на фермерите да заложат няколко рапични хибриди в своите стопанства, с оглед на това, че през последните години, в региона падат късни пролетни слани. Залагането на два или три хибрида с различна ранозрелост и цъфтеж позволява по-доброто разпределение на риска. Там, където падат късни пролетни слани, препоръката е да се залагат хибриди с по-късен пролетен цъфтеж. От хибридите с по-късен цъфтеж, от нашето портфолио, е РТ302. На демополетата в с. Странско и в района на Стара Загора, т. г., добивите от него са над 400 кг/дка, като малко по-късният му цъфтеж предотврати абортиране на цветовете, вследствие сланите. Той също е от новите хибриди на фирмата – конвенционален тип.
За фермерите, които торят повече и внасят азот в по-високи норми, въпреки че торовете вече са доста скъпи, препоръката е да заложат на нискостъблените хибриди, от Pioneer®MAXIMUS® продуктовата линия на компанията. Те са подходящи за региони, където има силни ветрове и високстъблените рапици могат да полегнат. Хибридите от този тип, напр. РХ125CL, дават възможност да се тори с по-високи азотни торови норми без риск от полягане, тъй като растенията са с 60-80 см по-ниски спрямо останалите хибриди. Въпреки по-ниският им хабитус, потенциалът им за добив е както на останалите хибриди на Corteva. Стопанства, в които има повече декари с рапица, от години залагат на нискостъблените ни хибриди, тъй като те имат добра устойчивост на разпукване и се жънат много по-лесно и бързо като не отстъпват по добив на останалите хибриди.
В заключение, ще информирам клиентите за Clearfield® рапичните хибриди, включени в продуктовата ни листа. Най-предпочитаният и най-добре представящ се хибрид по тази технология в България от портфолиото на фирма Corteva е РТ279CL – високостъблен, с бърз старт и много добро развитие напролет. Подходящите сеитбени норми, които препоръчваме, както за този, така и за останалите наши хибриди е около 35 реколтирани растения, които да останат за жътва. Това, в зависимост от начина и технологията на сеитба – означава около 45 до 50 бр. семена на кв. метър.
Хибридът РТ279CL е с опция семената да бъдат обеззаразени с инсектицида Лумипоза™ от Corteva. Семената ще бъдат фабрично третирани и по този начин земеделците си осигуряват едно спокойствие срещу неприятели в ранни фази. Известно е, че при поникване на рапицата основен вредител се явява рапичната бълха, която нанася сериозни щети на поникващите растения. При използване на семена, третирани с Лумипоза™, отпада необходимостта от инсектицидно пръскане срещу неприятеля и съответно – посевът през есента се развива нормално.
С инсектицида Лумипоза са третирани и новите ни предложения в конвенционалната рапица РТ302 и РТ303.
Препоръчваме на фермерите в предстоящата сеитбена кампания да заложат на хибрдите на фирмата и най-вече на тези, семената на които са обеззаразени с Лумипоза™. Всички фермери, които са пробвали генетиката на Pioneer®, за радост увеличават площите с рапица и за следващата година. За момента заявките вървят добре, семената от някои хибриди са на изчерпване. Фермерите реализират доста добър добив за поредна година от нашите рапици, като не е без значение, че семената се предлагат на доста прилична цена за торба, каза в заключение Т. Острешев.
Б. а. – Разговорът с Т. Острешев проведохме на едно от многото демополета на Corteva в цялата страна, това край Димитровград, в землището на Кооперация СКС „Раковски“ където фирмата представи предимно новите хибриди на фирмата – слънчоглед и царевица, които ще бъдат предлагани за сезон 2023 година. Фермерите, присъстващи на събитието се запознаха с основните характеристики на хибридите и с доброто им състояние като хабитус и залагане на продуктивност, независимо, че годината е трудна и тук, където дъжд не е паднал от 45 дни.
Яна Брезовска
*В разговора с Т. Острешев участваха и представители на други медии, присъстващи на събитието.