Лозя и овощни – ОПАЗЕНИ ПО-ДОБРЕ С РЕВИОНА® от БАСФ

By on 18.11.2022 0 1137 Views

Препълнената зала с водещи лозари и овощари от цялата страна, на премиерата на новия фунгицид Ревиона®, организирана от БАСФ България, в комплекс Старосел (10 ноември, т. г.), показа професионалния интерес на земеделците към най-новите продукти на компанията.
Днес е премиерата на Ревиона®, най-новия фунгицид на БАСФ в трайните насаждения, каза при откриване на събитието Мария Неделчева, Търговски мениджър на БАСФ – Решения в земеделието. Тя и Павлина Великова, Продуктов мениджър на фирмата в сегмент Трайни насаждeния и житни култури, представиха (на заглавната снимка – б.р.) технологичните характеристики на новия продукт – първият фунгицид за овощни и лозя с Ревизол® – триазол от най-нова генерация, както и растителнозащитните технологии и решения на БАСФ при специални култури.
Горди сме да ви представим Ревиона® – фунгицид от групата на триазолите – нещо, което не се е случвало от 15 години насам и продукт, който със сигурност ще направи нашите растителнозащитни технологии, приложени във вашите трайни насаждения по-добри и положително по-различни, продължи с презентацията си М. Неделчева. Тя постави фокус върху характеристиките на продукта и какво е най-интересното и по-предизвикателното в Ревиона®, което я прави по-добра и по-различна. И също – защо има подчертано място в по-доброто опазване на трайните насаждения от икономически най-вредоносните болести при тях. Предимствата на новия продукт в най-общ план са следните:
-Първото важно предимство е, че Ревиона® е регистрирана във всички групи трайни насаждания и контролира най-често срещаните и икономически важни заболявания. Продукт с широк спектър на действие в широк спектър от култури. В лозя – срещу брашнеста мана и черно гниене. Продуктът има официална регистрация срещу двете болести за едновременен контрол. При костилкови овощни култури – ранно и късно кафяво гниене, брашнеста мана; при семкови овощни – струпясване, брашнеста мана, кафяви листни петна и черни петна.
-Ревиона® е по-добра, защото съдържа най-новото активно вещество от портфолиото на БАСФ от триазоловата група – Ревизол® (с FlexiPOWER молекула) – с изключително висока ефективност, надежден и гъвкав. Осигурява по-добър контрол на болести, включ. и срещу резистентни форми, вследствие от мутации в гъбните патогени. Ревизол® се адаптира и запазва висока ефикасност, докато познатите триазоли нямат това свойство. Той е не само ефикасен, но и достатъчно безопасен и отговаря на повишените изисквания на Европейския съюз за екологосъобразност.
-Ревизол® има гъвкава молекула – FlexiPOWER и това е неговото най-голяма предимство. Благодарение на тази молекула се постига 100 пъти по-силно свързване с целевия ензим на гъбния патоген. По-високата свързваща сила води до по-висок контрол! Всички тези предимства правят разликата в ефикасността на продукта спрямо останалите фунгициди.
Още предимства: точно заради активното си вещество Ревиона® има по-добър контрол на болести, дори и срещу резистентни форми. Има и лечебно действие, важно предимство особено в критични периоди. Друго предимство на продукта е гъвкавото му приложение в широк температурен прозорец, в който може да се прилага. Температури от 4®С, което на практика е технологичния минимум, вече не са проблем за ефикасността.
Иновативната СК формулация на водна основа на продукта с мултифункционална аджувант система е друго негово съществено предимство.
И не на последно място – Ревиона® е единственият фунгицид с гъвкави дози на приложение според размера на листната маса.
Всички тези предимства на продукта помагат за справяне с новите предизвикателства при отглеждане на трайните насаждения, са категорични експертите. Презентацията продължи с излъчване на видеа и други мултимедийни продукти – където фермери от Франция, Италия, Германия и Гърция споделиха практически опит и резултати от приложението на Ревиона® в лозя и овощни култури (ябълки, праскови, череши). Положителен опит споделиха лозари, овощари и специалисти и от България, които са изпитвали Ревиона® в трайните си насаждения. Продуктът се оценява като много ефикасен и без аналог спрямо съществуващите досега фунгициди, предлагани на българския пазар.
Земеделците бяха запознати и с мястото, на което се позиционира Ревиона® в схемите за растителна защита на БАСФ в технологичен порядък с новите продукти на компанията: Делан®, Делан® Про, Серкадис®, Сигнум®, Фабан®, Полирам®, Кумулус® при лозя и овощни насаждения.
Особен интерес в залата предизвика, т. нар. онлайн калкулатор, чрез който лозарите и овощарите имаха възможност бързо да определят необходимата доза за приложение на продукта, съобразена с фенологичите фази от развитието на лозите и овощните дървета (чрез системата Viber на собствените си мобилни телефони). Това е нов метод, обясниха експертите, чрез който дозата се изчислява на база LWA/ПВЛМ (Площ вертикална листна маса). Той позволява по-прецизно дозиране на продуктите за растителна защита във вертикално растящи култури. Ползите са ясно очертани: правилна доза в правилния момент; лесно за изчисление; оптимизиран разход на декар (особено при повишаващите се цените напоследък) и постигане на максимална защита с оптимална доза.
По темата работи: Яна Брезовска
Сп. „Практично земеделие“, www.praktichnozemedelie.com