КОРТЕВА – Нови и шампионски продукти за 2023 година

By on 29.11.2022 0 283 Views

Corteva Agriscience™ е пазарен лидер в сегмента семена хибриди слънчоглед и царевица в България за поредна година (2022 г.) – високи и стабилни добиви при нормални и при стресови условия

Както знаете, слънчогледът е стратегическа култура за България и страната ни е най-големият производител на продукция от тази култура на глава от населението, се обърна към фермерите Иван Дражев, Маркетинг мениджър за Балкани на Corteva Agriscience™ (на заглавната снимка), в началото на презентацията си по време на Десетия Юбилеен Национален Агро Семинар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, в края на ноември 2022 г., в Гранд хотел Пловдив, гр. Пловдив. По площи със слънчоглед България е на пето място в Европа след Русия, Украйна, Румъния и Турция, съобщи И. Дражев и коментира какви са предимствата и с какво се отличават хибридите, които Corteva Agriscience™ предлага на българския пазар.
(Представяме презентацията на експерта със съкращения и в резюме – б. р.)
На първо място – хибридите слънчоглед от Corteva Agriscience™ , с марката Pioneer®, се отличават с високия си добивен потенциал, вкл. при различни климатични условия – и при нормални и при стресови ситуации. На второ място – стабилност на добивите – това означава, че като цяло няма голяма разлика в добивите в различни части на страната. На трето място – подобряваме вече внедрени в практиката хибриди слънчоглед с иновации в много важни параметри. На следващо място – пълно самоопрашване на цветовете, включ. в центъра на питите, а от там – пълно озърняване. Предлагаме хибриди слънчоглед от всички технологии на отглеждане. В сегмента Clearfield® Plus – нашите хибриди с марката Pioneer® се отличават с генетична устойчивост на най-вирулентните раси синя китка до момента в България – раси G и G+. Това означава, че ако имате полета, заразени с посочените раси и ползвате нашите Clearfield® Pius хибриди, вие, спестявате едно пръскане с имазамокс съдържащ хербицид поради високата им генетическа устойчивост на паразита. И още: хибридите са с повишена сухоустойчивост, и също така подходящи едновременно за интензивно и екстензивно производство, както за първа така и втора култура. В тази връзка наблюдаваме, че през последните години не малко фермери сеят слънчоглед и като втора култура и получават не лоши добиви – до към 200-250 кг, което увеличава значително доходността от декар земя в рамките на една стопанска година.
Голяма част от слънчогледовите ни хибриди, особено от ExpressSun® технологията са устойчиви на всички най-вирулентните раси синя китка идентифицирани до момента в България, благодарение на гените си за устойчивост (Pioneer Protector® Синя Китка).
Нашите хибриди се отличават с високо маслено съдържание над стандарта – до 48 – 51% и с високо съдържание на олеинова киселина (до 93%). Имат много добър фитосанитарен профил – толерантни са на комплекс от болести и се повлияват положително на пръскане с фунгициди.
За поредна година сме № 1 в слънчогледа – Corteva Agriscience™ е пазарен лидер в България за поредна година (2022 г.) в сегмента семена от слънчогледови хибриди. В три държави от Балканския полуостров – България, Румъния и Турция – около 50-60% от площите със слънчоглед (около 15-16 млн. декара) се засяват с хибриди с марката Pioneer®.

Кои са новите ExpressSun® линолови хибриди слънчоглед, които Corteva Agriscience™ ще предложи на пазара за сезон 2023? Кои са шампионските хибриди от компанията в останалите технологии? Какви са новостите, които Corteva Agriscience™ ще предложи в царевицата и в сегмента Растителна защита – четете в януарския бр.1 на списание „Практично земеделие“, който излиза от печат на 12 януари 2023 г.

По темата работи: Яна Брезовска