• Home
  • Новини
  • Според Явор Гечев, ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево“ е под контрол

Според Явор Гечев, ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево“ е под контрол

By on 19.01.2023 0 218 Views

Министърът на земеделието Явор Гечев, по време на откритото заседание на Министерския съвет за отчет на кабинета, е кзал, че от встъпването в длъжност на служебното правителство, нито един камион на ГКПП „Капитан Андреево“ не е обработван от частна фирма, нито една лабораторна проба не е анализирана от никой друг, освен от държавата, съобщи пресслужбата на земеделското министерство. Той коментирал, че дейностите там са свършени, без много шум, и въпреки политическите спорове, към момента ситуацията таме под контрол.
Той е информирал също, че на пункта са започнали работа буферни паркинги, с които е разширен капацитетът. И е напомнил, че в рамките на мандата вече функционира и още една лаборатория, като по този начин броят на обработваните проби от 22 се е увеличил на 48. „Вчера беше открита и обществената поръчка за изцяло нова държавна лаборатория на самата граница“, е съобщил Явор Гечев. Той е казал също, че са изпратени известия за прекратяване дейността на частната фирма на „Златния гьол” не само на „Капитан Андреево“, а на всички пунктове по границата с Турция.
„Министерският съвет реши да бъде създадено държавно дружество, което да осъществява контрола по дезинфекция на граничните пунктове”, разяснява земеделският министър. Той е напомнил, че части от пункта, които са под официалния контрол на БАБХ, вече са обявени за обект от националната сигурност и с всички предприети действия този проблем категорично е решен.
(ПЗ)