• Home
  • Новини
  • Китай съобщава, че е създал 3 клонирани супер крави, всяка с млечност 18 тона годишно

Китай съобщава, че е създал 3 клонирани супер крави, всяка с млечност 18 тона годишно

By on 02.02.2023 0 201 Views

Китайски учени успешно са клонирали три „супер крави“, които могат да произвеждат необичайно голямо количество мляко, съобщават държавни медии, цитирани от световни новинарски компании. Китайските медии приветстват това като пробив за китайската млечна индустрия за намаляване на зависимостта й от вносни породи. Трите телета, отгледани от учени от Северозападния университет за селскостопански и горски науки и технологии, са родени в района на Нинся в седмиците преди лунната Нова година на 23 януари, съобщава държавният Ningxia Daily, цитиран от CNN (Б. р. – клонирането е процес, при който се възпроизвежда организъм от неоплодена клетка.).
Те са клонирани от високопродуктивни крави от холщайн фризийската порода, произхождаща от Холандия. Избраните животни са способни да произвеждат 18 тона мляко годишно или 100 тона мляко през целия си живот. Това е близо 1,7 пъти повече от количеството мляко, произведено от средна крава в Съединените щати през 2021 г., според Министерството на земеделието на САЩ, се напомня в онлайн публикация на CNN.
Първото от клонираните телета е родено на 30 декември, м. г., чрез цезарово сечение поради сравнително големия си размер от 56,7 килограма (120 паунда), казва служител в град Уулин в Нинся пред държавния Technology Daily. Учените са създали 120 клонирани ембриона от ушните клетки на високопродуктивните крави и са ги поставили в сурогатни крави, пише Technology Daily. Около 70% от млечните крави в Китай се внасят отвъд океана, според Global Times. „Планираме да ни отнеме две до три години, за да изградим стадо, състоящо се от над 1000 супер крави, като солидна основа за справяне с зависимостта на Китай от задгранични млечни крави и проблема с риска от „задушаване“, т. е. прекъсвания на веригата за доставки, казва Джин Япинг, водещият учен на проекта, пред китайския държавен вестник Global Times.
В публикацията на CNN още се казва, че в много страни, включително Съединените щати, фермерите размножават клонинги с конвенционални животни, за да възпроизвеждат желани черти, като висока млечност или устойчивост на болести, в генофонда. Китай постигна значителен напредък в клонирането на животни през последните години. Миналата година китайска компания за клониране на животни създаде първия в света клониран арктически вълк. През 2017 г. китайски учени заявиха, че са произвели клонирани говеда с повишена резистентност към туберкулоза по говедата, риск за животните в много страни, припомня медията.
Снимката е илюстративна, източник: pixabay
(ПЗ)