• Home
  • Новини
  • Винопроизводителите и земеделското министерство насочват усилия и към винените пазари на Азия и САЩ

Винопроизводителите и земеделското министерство насочват усилия и към винените пазари на Азия и САЩ

By on 03.02.2023 0 203 Views

Изготвянето на маркетингова стратегия е основата, на която държавата трябва да стъпи, за да развива винения сектор. Това е казал заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на среща с представители на бизнеса, съобщиха от земеделското министерство. Срещата, на която е присъствал и заместник министър Георги Събев, е с акцент разработване на Маркетингова стратегия за достъп до пазари и реклама на българското вино.
Двамата заместник-министри са коментирали, че се надяват разработването на маркетинговата стратегия да бъде продължена и от следващото ръководство на министерството, защото тя е в интерес на българските производители.
По време на срещата е представен и анализ на азиатския пазар, изготвен от експерти от Министерството на земеделието. Данните в него показват, че в последните години износът на вино към държави като Япония, Китай, Южна Корея, Тайланд, Филипините и Индия намалява, а те са перспективни за развитие. Традиционно по-предпочитани са червените вина, а в някои от страните консумацията на вино е пряко свързана и с туризма. Според направените проучвания, световните производители също са насочили усилията си към азиатските пазари, което означава, че конкуренцията ще се засилва.
Представители на бранша са изразили мнение, че усилията трябва да бъдат насочени и към пазарите на Индия и САЩ като ниша, която е добре да бъде разработена. Теми на разговорите са били още участието на България в международни винени изложения, както и възможностите за участие във форуми, събиращи най-много представители от цял свят.
В рамките на срещата е дискутирано и подписването на меморандум за сътрудничество между Министерството на земеделието и световния Музей на виното „Сите дю Вен“ (Cite du Vin) в Бордо, което да допринесе за разпознаваемостта на българското вино във Франция.
(ПЗ)