• Home
  • Новини
  • Румъния ще инвестира 1,5 милиарда евро за подобряване на почвата и напояване чрез Стратегическия си план 2023-2027 г.

Румъния ще инвестира 1,5 милиарда евро за подобряване на почвата и напояване чрез Стратегическия си план 2023-2027 г.

By on 06.02.2023 0 296 Views

Румъния може да получи достъп до средства на стойност 1,5 милиарда евро за дейности по подобряване на земята, борба с ерозията на почвата и подобряване на напоителната система е коментирал министърът на земеделието на Румъния Петре Даеа по време на представянето на Националния стратегически план за развитие на селското стопанство за периода 2023-2027 г., цитиран от https://www.romania-insider.com.
„Имаме 1,5 милиарда евро, които трябва да инвестираме в дейности по подобряване на земята, което означава напояване, борба с ерозията на почвата и отводняване. Знаем, че имаме проблеми в това отношение в западната част на страната. Имаме много богата мрежа от отводнителни канали, които трябва да активираме така, че да ги използваме с двойно предназначение. Ще ги използваме за отводняване и ще ги използваме за напояване, когато природата го позволява и когато фермерът изисква такова решение“, каза Даеа, цитиран от Economedia.ro.
Министърът отбеляза още, че има налични средства за вторични напоителни системи за 500 млн. евро. От тях 100 млн. евро са за местни напоителни системи, а останалите за сдружения на фермери.
(ПЗ)